fbpx

Slechte slaap, snurken en slaperigheid gedurende de dag kunnen risico op permanent gezichtsverlies verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open suggereert dat slechte slaapkwaliteit, waaronder te veel of te weinig slaap, slaperigheid overdag en snurken, kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van glaucoom, een aandoening die onomkeerbaar verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt.

De bevindingen benadrukken het belang van slaaptherapie voor mensen met een hoog risico op de ziekte en oogonderzoeken voor mensen met chronische slaapstoornissen om te controleren op vroege tekenen van glaucoom

Glaucoom is een belangrijke oorzaak van blindheid en zal tegen 2040 waarschijnlijk naar schatting 112 miljoen mensen wereldwijd treffen.

Gekenmerkt door progressief verlies van lichtgevoelige cellen in het oog en schade aan de oogzenuw, zijn de oorzaken en bijdragende factoren nog steeds slecht begrepen. Maar als het onbehandeld blijft, kan glaucoom zich ontwikkelen tot onomkeerbare blindheid.

De onderzoekers maakten gebruik van 409.053 deelnemers in de UK Biobank, die allemaal tussen de 40 en 69 jaar oud waren in 2006-10 toen ze werden gerekruteerd, en die details over hun slaapgedrag hadden verstrekt.

BEKIJK OOK
Mensen die alcohol nuttigen verwoesten lichaam en geest: 'er zijn nul voordelen'

Tijdens een gemiddelde monitoringperiode van iets meer dan 10,5 jaar werden 8690 gevallen van glaucoom geïdentificeerd.
Degenen met glaucoom hadden de neiging om ouder te zijn en meer kans om mannelijk te zijn, een roker en om hoge bloeddruk of diabetes te hebben dan degenen die niet gediagnosticeerd waren met de ziekte.

Met uitzondering van het chronotype, waren de andere vier slaappatronen / gedragingen allemaal geassocieerd met verschillende gradaties van verhoogd glaucoomrisico. Korte of lange slaapduur was geassocieerd met een verhoogd risico van 8%; slapeloosheid 12%; snurken 4%; en frequente slaperigheid overdag (20%).

En vergeleken met degenen met een gezond slaappatroon, hadden snurkers en degenen die overdag slaperigheid ervoeren 10% meer kans op glaucoom, terwijl slapelozen en mensen met een kort / lang slaapduurpatroon 13% meer kans hadden om het te hebben.