fbpx

Slechte gezondheid van het hart voorspelt vroegtijdige hersenveroudering

GFC NIEUWSREDACTIE- Door de hersenleeftijd van mensen te schatten op basis van MRI-scans met behulp van machine learning, heeft een team onder leiding van UCL-onderzoekers meerdere risicofactoren geïdentificeerd voor een voortijdig ouder wordend brein.

Ze ontdekten dat een slechtere cardiovasculaire gezondheid op 36-jarige leeftijd een hogere hersenleeftijd later in het leven voorspelde, terwijl mannen ook de neiging hadden om oudere hersenen te hebben dan vrouwen van dezelfde leeftijd, zoals ze rapporteren in The Lancet Healthy Longevity.

Een hogere hersenleeftijd was geassocieerd met iets slechtere scores op cognitieve tests en voorspelde ook verhoogde hersenkrimp (atrofie) in de volgende twee jaar, wat suggereert dat het een belangrijke klinische marker zou kunnen zijn voor mensen met een risico op cognitieve achteruitgang of andere hersengerelateerde slechte gezondheid.

BEKIJK OOK
Nachtmerries op middelbare leeftijd gekoppeld aan verhoogd risico op dementie

Hoofdauteur professor Jonathan Schott (UCL Dementia Research Centre, UCL Queen Square Institute of Neurology) zei: “We ontdekten dat ondanks dat mensen in deze studie allemaal van zeer vergelijkbare echte leeftijden waren, er een zeer grote variatie was in hoe oud het computermodel voorspelde dat hun hersenen zouden zijn.

“We hopen dat deze techniek op een dag een nuttig hulpmiddel kan zijn voor het identificeren van mensen die het risico lopen op versnelde veroudering, zodat ze vroege, gerichte preventiestrategieën kunnen worden aangeboden om hun hersengezondheid te verbeteren. ”