fbpx

Slechte dromen kunnen een vroeg teken van Parkinson zijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens deskundigen van de Universiteit van Birmingham kunnen oudere volwassenen die nachtmerries of verontrustende dromen beginnen te krijgen, de vroege symptomen van de ziekte van Parkinson vertonen.

Uit recent onderzoek onder mannen dat werd gepubliceerd in het tijdschrift eClinicalMedicine blijkt dat degenen die vaak nachtmerries hadden, twee keer zoveel kans hadden om uiteindelijk een parkinsondiagnose te krijgen als degenen die dat niet deden.

Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen met de ziekte van Parkinson meer nachtmerries en verontrustende dromen dan de rest van de bevolking hebben, is de mogelijkheid om nachtmerries te gebruiken als risicofactor voor Parkinson niet onderzocht.

BEKIJK OOK
Vrouw uit Paramaribo die jarenlang gebukt ging onder helse pijnklachten: ik ben eindelijk verlost

Het team gebruikte gegevens van een grote cohortstudie uit de VS, die gegevens bevatte over een periode van 12 jaar van 3818 oudere mannen die zelfstandig woonden. Aan het begin van het onderzoek vulden de mannen een reeks vragenlijsten in, waaronder een vraag over de slaapkwaliteit.

Aan het einde van de studie werden deelnemers die elke week minstens één vreselijke droom hadden, opgevolgd om te zien of ze meer kans hadden om een diagnose van de ziekte van Parkinson te krijgen.