fbpx

Slechte darmgezondheid slecht voor zenuwstelsel, beter dieet kan het verlichten

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers van de afdeling Neurologie van de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School hebben een eerder waargenomen verband gevonden tussen het darmmicrobioom, bestaande uit kleine organismen in het spijsverteringsstelsel, en multiple sclerose (MS).

Hun onderzoek, uitgevoerd met behulp van genetisch gemodificeerde muizen en menselijke proefpersonen, ondersteunt het idee dat veranderingen in het dieet, zoals het verhogen van de vezelinname, mogelijk de progressie van MS kunnen vertragen. Het team werkt nu aan het evalueren van de impact van voedingsinterventies op MS-patiënten.

MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Je kunt daardoor allerlei klachten krijgen, bijvoorbeeld bij het zien, bewegen of praten. De klachten kunnen heel verschillend zijn, maar bijna alle patiënten met MS zijn vaak erg moe.

BEKIJK OOK
Feesten met een doel kan gezondheid en welzijn ten goede komen

“Ongezonde voedingsgewoonten zoals vezelarme en vetrijke consumptie kunnen hebben bijgedragen aan de steile stijging van MS in de VS,” zei Kouichi Ito, universitair hoofddocent neurologie en senior auteur van de studie gepubliceerd in Frontiers in Immunology. “In landen waar mensen nog steeds meer vezels eten, komt MS veel minder vaak voor.”