fbpx

Slecht geheugen? Kurkuma helpt om beter te onthouden

Wie een keer per dag kurkuma eet, zou zich op termijn gelukkiger gaan voelen en een beter geheugen ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Californië, verschenen in het vakblad American Journal of Geriatric Psychiatry.

Kurkuma staat bekend als een ontstekingsremmer met antioxiderende eigenschappen en wordt ook gezien als een manier om de ziekte van Alzheimer tegen te houden. Een team wetenschappers wilde dat laatste dieper onderzoeken en observeerde gedurende achttien maanden lang veertig proefpersonen tussen de 50 en 90 jaar oud. Alle personen hadden te maken hadden met een lichte vorm van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies. De helft van hen kreeg twee keer per dag 90 milligram kurkuma per dag, de andere helft kreeg een placebo.

BEKIJK OOK  Burgemeesters en VNG op bezoek bij president Santokhi

Na het analyseren van curcumine-gehalte in hun bloed, het uitvoeren van cognitieve testen en PET-scans, stelden de vorsers vast dat het geheugen en de stemming van de proefpersonen die kurkuma binnenkregen er opvallend op vooruitgingen. In cijfers: het geheugen van de helft die de specerij dagelijks innam, verbeterde tijdens de testperiode met maar liefst 28 procent.