fbpx
Slavenregisters Suriname online

GFC NIEUWS- De 43 slavenregisters, die bij het Nationaal Archief Suriname (NAS) berusten (over de periode 1830-1838, 1838-1848, 1848-1851 en 1851- 1863) zijn compleet online te raadplegen.

Het NAS meldt dat deze mogelijkheid bestaat vanaf 31 oktober.

De registers zijn beschikbaar via de website van het Nationaal Archief Suriname http://www.nationaalarchief.sr/collecties/online-slavenregisters en Nederland www.nationaalarchief.nl

Vorig jaar werd het eerste deel reeds gepresenteerd (1851-1863) rondom de herdenking van 155 jaar emancipatie/afschaffing slavernij.

De database met de registers van 1851 tot 1863 – die sinds 1 juli 2018 online staat- is nu aangevuld met drie oudere series slavenregisters, die lopen van 1830–1838, 1838 –1848 en 1848–1851.

De slavenregisters omvatten 43 boeken met in totaal bijna 15.000 folio’s. De registers zijn ingedeeld op slaveneigenaar (plantages en particuliere eigenaren)

De vernieuwde database is zo opgezet, zodat alle informatie uit de slavenregisters op eenvoudige wijze doorzocht kan worden. Zo is de structuur aangepast om het makkelijker in gebruik te maken.

De oudste bewaard gebleven slavenregisters dateert van 1830. Eens in de zoveel jaar werd met een nieuwe reeks registers begonnen, om te kunnen controleren of de geregistreerde informatie nog klopte. De nog relevante informatie werd hierin overgeschreven.

In totaal zijn er vier reeksen slavenregisters bewaard gebleven uit de periode 1830-1863, die nu allemaal zijn opgenomen in de database. De originele slavenregisters zijn te vinden bij het Nationaal Archief Suriname

In 2017 heeft het Nationaal Archief Suriname (NAS) de 43 registers gedigitaliseerd ten behoeve van het projekt ‘Maak de Slavenregisters openbaar’.

Deze registers waren toen reeds openbaar in de studiezaal van het NAS, maar vanwege onder andere de grote vraag naar een gebruikersvriendelijke toegang op deze registers heeft de Anton de Kom Universiteit van Suriname (historicus Maurits Hassankhan) en de Radboud Universiteit (Coen van Galen) het NAS benaderd om te participeren aan het projekt.

Alle slavenregisters die nog bestaan zijn nu online te raadplegen voor het publiek in Suriname en de rest van de wereld.

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…