Slapeloze nachten bejaarden in Suriname over stopzetting van hun verzekering bij SZF

GFC NIEUWS– Ouderen in Suriname maken zich zorgen over hun verzekeringen bij het Surinaamse Staatsziekenfonds (SZF). Ze zijn bang dat hun ziektekostenverzekering wordt stopgezet wegens wanbetaling  buiten hun schuld om.

Er zijn volgens de oudjes geen mogelijkheden om de SZF- premie te betalen. De banken zijn gesloten en bij de SZF- kantoren is dat ook niet meer mogelijk. Een 75- jarige vrouw uit Wanica zegt dat zij en haar partner vannacht niet of nauwelijks hebben geslapen omdat zij zich ernstig zorgen maken. Ook bij haar kennissen bestaat er onzekerheid.

Via Whatsapp wordt er vandaag over en weer met elkaar gecommuniceerd over deze voor hen zorgelijke kwestie. Bejaarden die zich zorgen maken vragen via GFC Nieuws aandacht voor het probleem en willen duidelijkheid van de directie van het Fonds.

“Kan het SZF officieel snel duidelijkheid geven hierover?”, verzoeken ze. Volgens informatie heeft een topper van het Fonds al aan de bejaarden doorgegeven dat “er nog geen besluit is genomen”.

(Mededeling redactie GFC: het SZF had bekendgemaakt dat alle verzekeringen automatisch zullen worden verlengd. De ouderen beweren echter dat zij andere informatie hebben gekregen.)

Hieronder enkele Whatsapp berichten die naar elkaar zijn gestuurd door de oudjes.

Maandelijks betaal ik de SZF kosten aan de kassa. Nu het kantoor gesloten is, is deze mogelijkheid er niet. Er is een flyer met info opgehangen maar dat betreft info als je van hen restitutie te ontvangen hebt. Meerdere telefoontjes en apps hebben tot op heden geen duidelijkheid kunnen brengen hoe te betalen.

Het risico is dus aanwezig dat als ik niet betaal -en hoe moet dat dan?- dat ik uit de verzekering gegooid word. Kunnen ze besparen op de kosten van de behandeling van oudere coronapatiënten.

Nee, wordt automatisch verlengd deze maand.

Ik heb met iemand van SZF gesproken en die zei dat er nog niets beslist is!

Neen, en nu met de banken en bedrijven die het werk neerleggen, is het nog chaotischer. We moeten even afwachten wat morgen brengt. Dit is een overmachtssituatie en ze zullen er zeker rekening mee moeten houden.

Ik vind dit ernstig, vooral voor de oudere burgers die slecht ter been zijn. Heb je geen internetbankieren, werd gevraagd? Hoeveel ouderen in Suriname hebben een computer of internet bankieren? Ze sluiten maar hebben niet over de consequenties nagedacht. Of juist wel! Een goede reden om van de oudjes af te komen?

Overige berichten