fbpx

Slachtoffer psoriasis heeft schubben over 90% van haar lichaam

GFC NIEUWS- Een moeder van twee kinderen heeft onthuld hoe het is om te leven met een erge vorm van psoriasis, die bijna haar hele lichaam heeft bedekt met schubben.

Psoriasis, zilverschub of schub(ben)ziekte (psoriasis vulgaris) is een veelvoorkomende, erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid.

Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke nieuwe aanmaak van huidcellen met schubbige schilfervorming op de aangedane plaatsen plaatsvindt.

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte)

Sabrina Speaks uit de VS was slechts 12 toen ze met deze conditie werd gediagnosticeerd. Ze heeft constant pijn en werd vaker gepest op school.

BEKIJK OOK
Het drinken van zwarte thee kan gezondheid op lange termijn verbeteren

In eerste instantie dachten artsen dat ze leed aan een schimmelinfectie. Later bleek het te gaan om de ergste vorm van psoriasis.

Sabrina, 23, zegt dat haar man Daniel (28) en meisjes, Sophia en Madison, haar hebben gered van depressie en haar de kracht geven om over haar ziekte uit te komen en zo bewustwording te helpen creëren over deze aandoening.

TV-ster Kim Kardashian heeft recentelijk onthuld dat ze niet lijdt aan lupus, een auto-immuuntoestand waarin bloedingen plaats kunnen vinden, maar ook de kansen op trombose, longembolie of infarcten verhoogd zijn, doordat het bloedstollingsproces verstoord wordt door een infectie, medicijn of andere aandoening.

De celebrity zegt dat ze wel gediagnosticeerd is met psoriatic arthritis, een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis.