Mensen die slecht slapen hebben groter risico op vroegtijdig overlijden

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen die kort en slecht slapen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten een grotere kans op vroegtijdig overlijden.

Dat blijkt uit een lange termijn studie die uitgevoerd is onder 8001 personen. Tijdens het onderzoek werd het verband tussen slaapduur, de kwaliteit van slaap en het optreden van hart- en vaatziekten bestudeerd.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die slecht slapen meer risico lopen dan mannen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en mortaliteit.

Verder blijkt dat mensen die korter dan zes uur slapen, gemiddeld 15% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens zeven tot acht uur slapen.

Dat meldt Deutsche Welle.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: ‘Mannen die slaapwandelen lopen groter risico op ziekte van Parkinson’

Korte slapers die ook nog eens slecht slapen, hebben zelfs 65% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven tot acht uur goed slapen.

Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen, hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers. Mogelijk hebben de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit.

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan: gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. Gecombineerd verlagen deze leefregels het hart- en vaatrisico met 57%. De kans op sterfte aan hart- en vaatziekten vermindert zelfs met twee derde.

Dit gaat op in vergelijking met personen die slechts één van deze leefstijlfactoren navolgen. Een gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.

Overige berichten