fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

“Situatie Cubanen onder controle, samenleving hoeft zich geen zorgen te maken”

GFC NIEUWS- De samenleving hoeft zich niet ongerust te maken om de situatie rondom de kwestie van de groep Cubanen die via Suriname naar Guyana wilde.
De zaak is volledig onder controle. Deze garantie biedt Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera. “We letten op de veiligheid van de Surinamers. Wij letten ook op de veiligheid van de Cubanen, want ook zij zijn mensen.” Intussen is de groep die bivakkeerde, na een actie van verschillende autoriteiten verplaatst vanuit South Drain naar een door de overheid bewaakte locatie buiten Paramaribo.
Op 16 december hebben veiligheidsautoriteiten noodzakelijkerwijs opgetreden, omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Er werden onder andere ernstige bedreigingen geuit door personen uit de groep. Enkelen hebben zich ook schuldig gemaakt aan strafbare zaken op de locatie te South Drain. “In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen”, zegt de minister.
De bewindsvrouw zegt verder dat de rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. “Ze hebben daarvoor ook een verklaring getekend. Wij hebben het vertrek georganiseerd en ondergebracht op een complex buiten Paramaribo.” De groep is voorzien van voeding, drank en andere basiszaken. Deze groep bestaat uit mensen met verschillende statussen, waaronder illegalen en vluchtelingen. De minister zegt dat vervolg besluiten op basis van de geldende wettelijke regels genomen zullen worden.
Enkele dagen geleden hebben ongeveer 100 Cubanen zich verwijderd van de locatie te South Drain. Zij bevinden zich op een eigen locatie. Deze groep heeft geen illegale status. De minister benadrukt dat in de kwestie van Cubanen er sprake is van een goed gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Daarbij vervullen verschillende instanties een rol. Het gaat onder andere om het Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, de bestuursdiensten, de ministeries van Justitie en Politie, Defensie en Volksgezondheid.

OOK INTERESSANT
Voor bevordering toerisme: 46 personen Boven-Suriname getraind in basis brood en banket