fbpx

Simpelweg naar voedsel kijken veroorzaakt ontstekingsreactie in hersenen

GFC NIEUWSREDACTIE- Alleen al het zien en ruiken van een maaltijd veroorzaakt de afgifte van insuline, zelfs voordat koolhydraten het lichaam binnenkomen.

Voor het eerst hebben wetenschappers van de Universiteit van Basel en het Universitair Ziekenhuis Basel aangetoond dat de insulineafgifte onder deze omstandigheden afhankelijk is van een kortdurende ontstekingsreactie.

Deze ontstekingsreactie is echter zo overdreven bij zwaarlijvige mensen dat het hun vermogen om insuline af te scheiden daadwerkelijk kan verminderen.

Zelfs alleen al het denken aan voedsel zorgt ervoor dat het lichaam op verschillende manieren reageert, waarvan de meest bekende misschien wel het krijgen van water in de mond is.

Het bloedsuikerregulerende hormoon insuline komt echter ook in beeld voordat we ooit een hap eten nemen. Deze fase van insulinesecretie staat bekend als de neuraal gemedieerde (of cefalische) fase.

BEKIJK OOK
COVID-19 geassocieerd met toename type 1 diabetes bij jongeren

Het was echter niet eerder bekend hoe de zintuiglijke waarneming van een maaltijd een signaal naar de alvleesklier stuurde om de insulineproductie te verhogen.

Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Basel en het Universitair Ziekenhuis Basel een cruciaal stukje van de puzzel ontdekt: een ontstekingsfactor genaamd interleukine 1 bèta (IL1B), die ook betrokken is bij de immuunrespons op infecties of bij weefselschade.

De bevindingen van het team werden gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.