fbpx

Simons: Wet en regelgeving basis voor NCD-beleid

GFC NIEUWS- “Wet en regelgeving zijn de basis van het beleid met betrekking tot Chronische niet overdraagbare aandoeningen (NCD)”, zei de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons donderdag tijdens een informatiesessie in verband met Wereld Diabetes dag.

Met verschillende gezondheidsorganisaties en leden van de DNA is er gediscussieerd over “Diabetes Mellitus”.

De parlementsvoorzitter heeft verder aangegeven dat een nieuwe benadering van NCD’s noodzakelijk is. “Nieuwe vormen van zorg moeten toegankelijk worden gemaakt en dus deel worden van de Surinaamse gezondheidszorg”, geeft Simons aan.

Onderzoek

De onderzoeksresultaten bij hart- en vaatziekten en diabetes wijzen aan dat bij strakke interventie mensen met normale bloedsuikers en metabolisme de consultatie overslaan, zolang de leefstijl in de gaten wordt gehouden.

Niet alleen onderzoeken maar ook klinische interventies zijn gepleegd, om deze zaken te bekijken. De onderzoeken wijzen een terugloop uit van het gebruik van medicijnen.

BEKIJK OOK
Politiebericht over doodgereden bejaarde fietser

Volgens wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat middels levensstijl- therapie, artsen afgesloten of vernauwde aders weer open kunnen krijgen.

Beleid

Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens Simons bij wet in de gelegenheid zijn om instructies te geven aan andere ministeries.

De parlementsvoorzitter zegt dat niet alleen artsen, het ministerie van Volksgezondheid, gezondheidswerkers maar ook de bevolking verantwoordelijk moet zijn voor een gezonde levensstijl.

“Het is de ook taak van het parlement en de regering om ervoor te zorgen om wet en regelgeving te maken die inderdaad het ministerie instaat stelt om deze instructies te geven aan andere ministeries en instituten”, voegt de DNA voorzitter toe.