fbpx

Sigourney Kamé en Jaïr Tjon En Fa Surinaamse Sportvrouw en Sportman 2019

GFC NIEUWS- Volleybalster Sigourney Kamé en baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa zijn vrijdagavond uitgeroepen tot de Surinaamse sportvrouw en sportman van 2019 tijdens de VSJS Sports Awards.

Het jaarlijkse sportgala wordt georganiseerd door de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) in samenwerking met het Surinaams Olympisch Comité (SOC).

Behalve een award kreeg het duo een ticket.

De atlete Alicia Grootfaam en voetballer Shaquille Cairo werden verkozen tot junioren sportvrouw en junioren sportman van 2019. Ook deze twee jeugdigen kregen naast een award een ticket.

Lansky Kuiper en Samora Ligeon werden de Special Olympians van het jaar 2019, een prijs die wordt toegekend aan de beste sporters met een verstandelijke beperking. De VSJS kiest deze sporters op voordracht van Special Olympics Suriname.

Nadat er in 2018 geen Lifetime Achievement Award werd uitgereikt, werd deze speciale prijs dit jaar toegewezen aan Frank Doelwijt. Deze award is een complete aangelegenheid van het SOC-bestuur. Voorzitter Ramon Tjon-A-Fat overhandigde persoonlijk de prijs aan Doelwijt.

Prestaties

De prijs van Kamé, die volleybalt en studeert in de Verenigde Staten, werd overhandigd aan haar zus Odille. Deborah Fränkel-Leckie, moeder van Tjon En Fa, nam de prijzen voor haar zoon, die traint in het World Cycling Center in Zwitserland, in ontvangst.

Kamé had een voortreffelijk laatste seizoen aan de Florida Atlantic University in de Verenigde Staten. Onder meer verwierf ze een plek in het Conference USA All-Academic Team voor Most Outstanding Student-Athletes, waarbij er werd gelet op de sport- en studieprestaties én in het All-Conference Second Team.

Ze sloot haar collegeperiode verder af met 1.171 kills, goed voor de derde plaats in schoolhistorie. De 22-jarige Surinaamse heeft een 3.89 Grade Point Average (GPA) als exercise science and health promotion major en werd eerder dit seizoen genomineerd voor de Senior Class Award.

Kamé is pas de tweede speelster ooit van Florida Atlantic University en de eerste in negentien jaar die in vier opeenvolgende jaren All-Conference-honors verwierf.

Tjon En Fa is intussen de nummer vier van de wereld op de 200 meter sprint baanwielrennen. In september bracht hij het wereldrecord op de 200 meter op zijn naam door tijdens de kwalificatieronde van de flying 200 meter in Cochabamba, Bolivia 9,249 seconden te klokken tijdens het Pan American Elite Cycling Championship.
tjon en fa | GFC Nieuws

BEKIJK OOK
Stil protest werknemers Sint Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis

Korte tijd daarna werd de wereldtijd verscherpt door de Trinidadiaan Nicholas Paul. In de finale pakte Tjon En Fa later zilver, nadat hij in het slotstuk zijn meerdere moest erkennen in Paul.

De 26-jarige baanwielrenner maakte dit jaar zijn debuut in de World Cup van de Internationale Wielrenunie. Hij werd achtereenvolgens achtste (Glasgow), zesde (Hong Kong), negende (Cambridge) en vierde (Brisbane).

Grootfaam, lid van Profosoe, doet aan kogelstoten. Tijdens de Carifta Games van april op de Britse Maagdeneilanden won ze de gouden medaille met een afstand van 14,15 meter. Nationaal is ze kampioen in de categorie vier en drie kilogram met afstanden van respectiebelijk dertien om 14,92 meter.

In Guyana (Super Champs Carifta vs Rest) en Frans-Guyana (Challenge Raymond Cresson) behaalde ze steeds de eerste plaats.

Cairo voetbalt voor Robinhood. De jeugdspeler had een dikke vinger in de pap in de nationale en internationale successen van zijn club. Robinhood sloot het vorig seizoen zonder verlies af en werd semikampioen van de eerste divisie van de Surinaamse Voetbalbond.

De club werd daarnaast Caribisch clubkampioen (winnaar Club Shield) en drong door tot de achtste finales van de Concacaf League.

In die fase voorkwam Cairo in de thuiswedstrijd van augustus dat Robinhood ten onder ging. Hij viel in en maakte in de 93ste minuut de gelijkmaker (1-1) tegen Club Atlético Independiente, kampioen van Panama.

In juni vierde Cairo ook persoonlijk succes in de competitiewedstrijd tegen Nishan ’42.

De jeugdige spits voltrok toen persoonlijk het vonnis over de tegenstander in het Franklin Essed Stadion door vier keer te scoren. Het was de eerste keer dat hij dat deed.

Kuiper (19) en Ligeon (24) participeerden in de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi en keerden beiden met eremetaal terug.

Kuiper behaalde zilver op het onderdeel parallel bars, brons op het onderdeel vaulting en werd vierde op floor exercise.

Ligeon veroverde goud op het onderdeel vaulting, pakte zilver op floor exercise, brons op balance beam, werd vierde op uneven bars en vijfde op all around.

Foto: Baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa (Guy Swarbrick)
Foto: Volleybalster Sigourney Kamé (JC Ridley)