fbpx

Shri Kovind gaat reeks overeenkomsten met Suriname aan

Suriname is een voor de hand liggende partner voor India, “omdat we willen voortbouwen op onze toch al aanzienlijke handels-, investerings- en culturele betrekkingen met Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied.” Dat zei de Indiase president, Shri Ram Nath Kovind, woensdagmorgen in het Surinaamse parlement.

 

Klimaatverandering

Kovind is hiermee het eerste buitenlandse staatshoofd dat de Surinaamse Nationale Assemblee toesprak. Toen Dr. Shankar Dayal Sharma in 1988 het Surinaamse parlement toesprak, was hij nog vicepresident van India.

De Indiase president was lyrisch over Suriname: “Dit is mijn eerste bezoek aan uw spectaculaire land. De natuurlijke schoonheid, dichte vegetatie, opvallende verscheidenheid aan flora en fauna en schone tropische lucht is bijna magisch. Even betoverend is de warmte evenals de diversiteit van de bevolking van Suriname.”

DSCN1936 e1529531165437 | GFC NieuwsDe president noemde klimaatverandering een internationale zorg en een kwestie van buitenlands beleid. Hij prees Suriname voor zijn benadering van klimaatverandering.

India is er trots op Suriname te hebben als co-partner in de International Solar Alliance (ISA), zei Kovind, en hij bedankte Suriname voor de ratificatie van zijn toetreding tot de ISA.

Zonne-energie

India wil niet alleen op het gebied van hernieuwbare energie samenwerken, maar “deelt graag zijn ontwikkelingservaringen met Suriname, afhankelijk van de behoeften, wensen en prioriteiten.”

BEKIJK OOK
NPS Scholingsinstituut: Politieke vaardigheden van ruim 90 personen aangescherpt

President Kovind kondigde aan dat India de financiering van 20 miljoen US dollar zal uitbreiden voor het opzetten van een zonne-energieproject om schone energie te leveren aan een cluster van 49 dorpen in Suriname.

Daarnaast zal India een kredietlijn van 27,5 miljoen US dollars uitbreiden om een ​​transmissieproject voor elektriciteit in de regio Pikin Saron en een andere kredietlijn van 3,5 miljoen USD voor onderhoud van Chetak-helikopters te ondersteunen.

Yoga

Verder zal India Suriname helpen om een ​​Center of Excellence op het gebied van informatietechnologie op te zetten.

President Kovind zal morgen, 21 juni, met president Desire Delano Bouterse, meedoen aan het yoga-evenement dat om zeven uur ’s morgens begint op de Internationale Dag van de Yoga.

Leiders van een christelijke organisatie reageerden hier verontrust op en riepen de christengemeenschap op “u van deelname te onthouden” en tijdens het yoga-evenement “op onze geëigende manier gebeden te willen opzenden voor LAND en VOLK tot de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Schepper van hemel en aarde”.