fbpx

SHI: verzetsstrijders verdienen een waardige plek

INGEZONDEN– De “Ingi Dey” is op 9 augustus 2006 is door de toenmalige regering onderleiding van de oud president Ronald Venetiaan uitgeroepen tot de Dag der Inheemsen.

De VN heeft deze dag in december 1994 wereldwijd verklaard tot de Internationale Dag der Inheemse Volken.

De SHI beaamt dat de belangrijkste levenswijze van de inheemsen hun landrechten, het onderwijs en zeker de gezondheidszorg zijn.

De Inheemsen hebben het recht om op eerlijke en billijke wijze te delen in de voordelen die de benutting van natuurlijke hulpbronnen in hun woon- en leefgebieden, met zich meebrengt.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Geestelijke laat zich levend begraven, belooft volgelingen dat hij zal herrijzen als Jezus en sterft

De Inheemsen hebben vanaf de prille bezetting van Suriname door de Engelsen in de 17e eeuw en later door de Nederlanders de gewapende strijd geleverd door de inheemse verzetsstrijder Kaikoesi, die later samen met Baron, Boni en Joliceurstrijd tegen de kolonisator zij kwamen op tegen de onderdrukking en katibo.

Ter ere van alle inheemse gevallenen tijdens de koloniale periode in Suriname en als eerbetoon aan de Inheemse strijders die zich hebben verzet tegen de onderdrukking en overheersing, is in de Palmentuin een plakkaat onthuld” Di Strei ben musu strei, den no ben Frede”.

De SHI is de mening toegedaan dat wij onze verzetsstrijders een waardige plek moeten geven, want deze leiders hebben grote persoonlijke offers gebracht om de belangen van hun lotgenoten te behartigen.

BEKIJK OOK
Diensthoofd BBS bevorderd tot Veiligheidsinspecteur eerste Klasse

Daarom is de SHI vast van plan om het Monument van de verzetshelden Jumpa Raygaroo, Ramjanee en Mathura die ook een moedige strijd hebben geleverd tegen het onderdrukkingssysteem van de koloniale machthebbers, een waardige plek te geven.

Op 9 augustus 2021 zullen onze Javaanse broeders 131 jaar Javaanse Immigratie herdenken. De eerste groep Javaanse contractarbeiders kwamen met het stoomschip Prins Alexander in Suriname aan op 9 augustus 1890.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 11- jarige jongen in Suriname krijgt steeds harde klappen op oorschelp van moeder, oorsuizingen het gevolg

javaanse javanen | GFC Nieuws
Onze cultuur en identiteit moeten wij ten alle tijden koesteren en nooit afstand nemen daarvan.

Prijzenswaardig is dat onze Javaanse broeders erin zijn geslaagd om hun zeden, gewoonten, cultuur en de taal te behouden.

De Stichting Hindostaanse Immigratie feliciteert de Surinaamse samenleving met de viering van de moedige strijd die toen ter tijd geleverd is ter bevrijding van onze voorouders tegen de koloniale overheersing en onderdrukking.

Maak er een bezinningsvolle dag van met in acht nemen van de maatregelen tegen het coronavirus.

Ramon Jawalapersad
Voorzitter

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER