fbpx

SHI: Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen en vernedering en uitbuiting compenseren

INGEZONDEN– Alhoewel de slaafgemaakten in Suriname de proclamatie van de ‘afschaffing’ van de slavernij op 1 juli 1863 te horen kregen, moesten ze nog tien jaar verplicht op de plantages blijven werken.

Dit is zo goed buiten beeld gebleven, dat zelfs de meeste zwarte nazaten tot voor kort niet wisten dat dit een nieuwe vorm van slavernij en staatsdwang was.

In werkelijkheid wilden de kolonisatoren van toen nog zo lang mogelijk profiteren van hun arbeid en deze tijd gebruiken om naar vervangende landbouwkrachten te zoeken. De voormalige slaafgemaakten kregen geen schadeloosstelling.

De immigratie van Chinezen, Brits Indiërs en Javanen was het directe gevolg van de afschaffing van de slavernij.

De omstandigheden waarin deze immigranten terechtkwamen was veel vergelijkbaar met die van de slaven gebaseerd op exploitatie, vernedering en uitbuiting.

De verzetsstrijders Jumpa Raygaroo, Ramjanee en Mathura hebben evenals Baron, Boni en Joli Coeur een moedige strijd geleverd tegen het onderdrukkingssysteem van de koloniale machthebbers.

Hun beeltenis is jammer genoeg niet bewaard gebleven maar hun daden blijven ons nog inspireren.

BEKIJK OOK
Man klemgereden en beroofd van geld en auto

Alhoewel het Nederlands Kabinet het slavernijverleden beschrijft als een zwarte bladzijde in de geschiedenis hebben ze officieel nooit hun excuses aangeboden voor het slavernijverleden.

Wij van SHI vinden dat de vernedering en uitbuiting gecompenseerd moet worden. De Nederlandse regering moet de verantwoordelijkheid hiervoor nemen.

Op de Keti Koti dag wordt er stil gestaan bij de sporen die de Nederlandse slavernij en het koloniale verleden op ons persoonlijk leven hebben achtergelaten.

De fysieke ketenen hebben plaatsgemaakt voor sociale en maatschappelijke ketenen, waarvan het ontkennen inmiddels geen zin meer heeft.

Het gedenken betekent ons te verzetten tegen elke vorm van de slavernij in ons zelf, en onze samenleving.

Daarom is de KetiKoti herdenking en viering van ons aller bevrijding van onschatbare waarde voor de totale Surinaamse gemeenschap.

De Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) feliciteert alle bevolkingsgroepen die destijds naar Suriname zijn gebracht met de viering van de bevrijding van onze voorouders.


Het Bestuur van de Stichting Hindostaanse Immigratie,

R. Jawalapersad
Ondervoorzitter

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER