fbpx

SHI feliciteert gemeenschap met herdenking 130 jaar Javaanse Immigratie en viering Dag der Inheemsen

GFC NIEUWS- Op 9 augustus 2006 is door de toenmalige regering onder leiding van de oud-president Ronald Venetiaan uitgeroepen tot de Dag der Inheemsen.
De VN heeft deze dag in december 1994 wereld wijd verklaard tot de Internationale Dag der Inheemse Volken.
De SHI beaamt het dat de belangrijkste levenswijze van de Inheemsen zijn hun landrechten, het onderwijs en zeker de gezondheidszorg.
Ook is de SHI is zich ervan bewust dat na 400 jaren kolonialisme en bijkans 45 jaren postkoloniale politiek de grondrechten van de inheemsen nog niet een feit zijn.
Ook herdenken onze Javaanse broeders en zusters op 9 augustus 130 jaar Javaanse Immigratie herdenken, de eerste groep Javaanse contractarbeiders kwam met het stoomschip Prins Alexander in Suriname aan op 9 augustus 1890.
Onze Javaanse cultuur is in de Caribische regio uniek, aangezien Suriname het enige land is waar Javanen een belangrijk deel van de bevolking uitmaken.
De Javanen hebben zich volledig kunnen integreren binnen de Surinaamse samenleving.
Prijzenswaardig is dat zij erin geslaagd zijn om hun zeden en gewoonten en hun cultuur en de taal te behouden.
Helaas kan door de partiële lockdown na de Covid-19-uitbraak 130 jaar viering Javaanse Immigratie niet groots worden herdacht.
De Stichting Hindostaanse Immigratie feliciteert alle bevolkingsgroepen die destijds naar Suriname zijn gebracht met de viering van de bevrijding van onze voorouders.
Stichting Hindostaanse Immigratie

BEKIJK OOK
Wegstrekking Meursweg-DDB Highway vandaag voor een uur afgesloten