Sheranie Gangadien, districtsmeisje met passie voor Bharata Natyam, doet haar Arangetram

Sheranie Gangadien, wonende aan de Basralocusweg in het district Saramacca, zal zaterdag haar Bharata Natyam Arangetram doen onder leiding van Guru Namita Bhaggoe – Ajodhia.

Zij is 19 jaar en zal, na de speciale inwijding tot Bharata Natyam danseres, deel zijn van de derde generatie Bharata Natyam dansers in Suriname.

Arangetram

Letterlijk betekent Arangetram ‘het betreden van het podium’. Het Arangetram is vergelijkbaar met een afstudeervoordracht en houdt in dat zij door haar Guru, Namita Bhaggoe-Ajodhia, wordt afgeleverd als zijnde een meesterstuk waar jarenlang aan is gewerkt.

Er wordt veel waarde gehecht aan het doen van Bharata Natyam Arangetram omdat het deel is van de eeuwenoude Guru – Shishya Parampara (leermeester – leerling traditie) die haar oorsprong heeft in Zuid India.

De afstudeervoordracht omvat negen puur Bharata Natyam dansen, varierend van puur technisch naar expressief en uiteraard ook combinaties hiervan. Als volwaardige Bharata Natyam danseres moet zowel het technische als het expressieve aspect worden beheerst en gepresenteerd.

De Arangetram komt niet makkelijk tot stand. Na de jarenlange inzet, oefeningen en vorderingen moet ook de Arangetram – avond zelf worden georganiseerd.

De afstudeervoordracht wordt voorafgegaan door een Puja en na de voordracht worden de genodigde vrienden, familie en Bharata Natyam liefhebbers in de gelegenheid gesteld felicitaties uit te brengen en na te praten onder het genot van versnaperingen en verfrissingen.

De Arangetram wordt weleens vergeleken met een huwelijk. Deze vergelijking is dichterbij de werkelijkheid, omdat de Devadasi’s vroeger symbolisch huwden met de Trishul (drietand) van God Shiva, Heer van de Dans.

Karnatische muzikanten

Conform de traditie wordt de Arangetram gedaan op live begeleiding. Aangezien er in Suriname geen muzikanten zijn die de karnatische muziek beoefenen, zijn er speciaal hiervoor drie muzikanten gehaald uit India.

Sheranies Guru, Namita, zal deel zijn van het vierkoppige muziekensemble door te debuteren als Natuvangam bespeler.

Overige berichten