fbpx
Sheranie Gangadien, districtsmeisje met passie voor Bharata Natyam, doet haar Arangetram

Sheranie Gangadien, wonende aan de Basralocusweg in het district Saramacca, zal zaterdag haar Bharata Natyam Arangetram doen onder leiding van Guru Namita Bhaggoe – Ajodhia.

Zij is 19 jaar en zal, na de speciale inwijding tot Bharata Natyam danseres, deel zijn van de derde generatie Bharata Natyam dansers in Suriname.

Arangetram

Letterlijk betekent Arangetram ‘het betreden van het podium’. Het Arangetram is vergelijkbaar met een afstudeervoordracht en houdt in dat zij door haar Guru, Namita Bhaggoe-Ajodhia, wordt afgeleverd als zijnde een meesterstuk waar jarenlang aan is gewerkt.

Er wordt veel waarde gehecht aan het doen van Bharata Natyam Arangetram omdat het deel is van de eeuwenoude Guru – Shishya Parampara (leermeester – leerling traditie) die haar oorsprong heeft in Zuid India.

De afstudeervoordracht omvat negen puur Bharata Natyam dansen, varierend van puur technisch naar expressief en uiteraard ook combinaties hiervan. Als volwaardige Bharata Natyam danseres moet zowel het technische als het expressieve aspect worden beheerst en gepresenteerd.

De Arangetram komt niet makkelijk tot stand. Na de jarenlange inzet, oefeningen en vorderingen moet ook de Arangetram – avond zelf worden georganiseerd.

De afstudeervoordracht wordt voorafgegaan door een Puja en na de voordracht worden de genodigde vrienden, familie en Bharata Natyam liefhebbers in de gelegenheid gesteld felicitaties uit te brengen en na te praten onder het genot van versnaperingen en verfrissingen.

De Arangetram wordt weleens vergeleken met een huwelijk. Deze vergelijking is dichterbij de werkelijkheid, omdat de Devadasi’s vroeger symbolisch huwden met de Trishul (drietand) van God Shiva, Heer van de Dans.

Karnatische muzikanten

Conform de traditie wordt de Arangetram gedaan op live begeleiding. Aangezien er in Suriname geen muzikanten zijn die de karnatische muziek beoefenen, zijn er speciaal hiervoor drie muzikanten gehaald uit India.

Sheranies Guru, Namita, zal deel zijn van het vierkoppige muziekensemble door te debuteren als Natuvangam bespeler.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…