fbpx

Shehu Shagari, Nigeriaanse president met 10 schone vingers, in eenvoud overleden

Shehu Shagari was een opmerkelijk man. De voormalige president, de eerste van het onafhankelijke Nigeria, die vrijdag op 93-jarige leeftijd overleed, was een van de weinige Afrikaanse staatshoofden van zijn tijd die door democratische verkiezingen aan de macht kwam. Belangrijker: hij maakte zich nooit schuldig aan corruptie of zelfverrijking.

Toen hij in 1979 president werd, weigerde hij zijn intrek te nemen in het presidentiële paleis: te groot, te luxueus, vond hij, en hij nam zijn intrek in de woning van de vicepresident. Nadat hij kort na aanvang van zijn tweede termijn door het leger was afgezet, ging hij terug naar zijn eigen huis: een simpel bouwsel, met muren opgetrokken uit klei.

BEKIJK OOK
Santokhi op Saamaka Daka: gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen

Het militaire regiem dat hem in 1983 afzette, hield hem enkele jaren gevangen op verdenking van corruptie, maar moest hem in 1986 laten gaan omdat geen enkel bewijs hiervan kon worden gevonden.

Nigeriaanse media beschrijven hem als “Ongetwijfeld … het meest bescheiden, nederige, onzelfzuchtige, ervaren en minst controversiële voormalige staatshoofd van Nigeria.”

Foto: Daily Post