fbpx

Serotonine-tekort gekoppeld aan depressie

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek in de biologische psychiatrie biedt het eerste directe bewijs van verminderde 5-HT-afgifte cementen “serotoninehypothese”.

Onderzoekers hebben sinds de jaren 1960 aangehaald dat ernstige depressie voortkomt uit verstoringen in het serotonine neurotransmittersysteem.

Het bewijs voor dat idee, hoewel overvloedig, was echter indirect. In feite concludeerde een recente uitgebreide analyse van bestaande studies dat er geen sterk bewijs was om de “serotoninehypothese” te ondersteunen.

In zijn kielzog hebben sommigen in het veld opgeroepen tot een heronderzoek van de hypothese. Niet zo snel, zegt een nieuwe studie die direct bewijs levert van verstoorde serotonineafgifte in de hersenen van mensen met een depressie.

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen en oorzaken van invaliditeit wereldwijd.
Ondanks het gebrek aan direct bewijs voor verstoorde serotoninesignalering in de depressieve hersenen, richten medicijnen die worden gebruikt om depressie te behandelen zich overweldigend op het serotoninesignaleringssysteem om extracellulaire serotonine te verhogen, ook bekend als 5-hydroxytryptamine (5-HT).

BEKIJK OOK
Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

Slechts ongeveer de helft van de patiënten reageert op antidepressiva en minder dan 30% ervaart totale remissie.
Een beter begrip van 5-HT-dynamiek bij depressie kan helpen bij het begeleiden van effectievere therapieën.

Deze eerste directe evaluatie van serotonineniveaus in de hersenen van personen met een depressie is een belangrijke stap voorwaarts in het tot rust brengen van de speculaties die de betrokkenheid van serotonerge neurotransmissie in de pathologie van depressie in twijfel trekken.

Depressie is een veelzijdige aandoening die meerdere oorzaken kan hebben, en verschillende subtypen kunnen meerdere neurotransmittersystemen omvatten.

Het is onwaarschijnlijk dat serotonerge disfunctie alle klinische kenmerken van deze aandoening verklaart. Niettemin toont deze studie aan dat serotonerge tekorten aanwezig zijn bij niet-medicinale depressieve personen.

De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.