fbpx

Sekteleider die beweert dat hij reïncarnatie van Jezus is gearresteerd

GFC NIEUWS- Een Russische sekteleider, die verkondigt de reïncarnatie van Jezus te zijn, is gearresteerd.
De afgelopen dertig jaar leidde hij een sekte in de uithoek van Siberië.
Sergei Torop (59), die van origine verkeersagent was, staat bij zijn volgelingen bekend als ‘Vissarion’. Hij heeft, net zoals dat we Jezus kennen vanuit de kinderbijbel, lang grijs haar en een baard. In 1989 verloor Torop zijn baan als verkeersofficier. Een jaar later, toen het Sovjetregime bleek in te storten, zou hij “ontwaakt” zijn. Kort daarna in 1991 richtte hij een beweging op die nu bekend staat als ‘De Kerk van het Laatste Testament’.
De Russische autoriteiten bestormden dinsdag bewapend het terrein. Hij en twee assistenten werden gearresteerd. Torop wordt beschuldigd van het organiseren van een illegale religieuze organisatie. Ook zou hij geld van volgelingen aftroggelen en hen emotioneel mishandelen. Bij de operatie waren agenten van de Russische veiligheidsdienst betrokken, maar ook politie en andere eenheden.
De sekte staat bekend om het toepassen van rituelen uit het orthodoxe christendom. Zo is veganisme verplicht en is het gebruik van geld als ruilmiddel verboden. De aanhangers dragen sobere kleding en hanteren een jaartelling vanaf 1961, het geboortejaar van Torop. Daarnaast is kerst verplaats naar 14 januari, de verjaardag van de sekteleider.
Waarom de Russische autoriteiten juist nu voor een arrestatie kozen, is niet duidelijk. De officieel Russisch-orthodoxe kerk keurt de sekte al lange tijd af, maar lieten deze voor de rest met rust. Er wordt door Russische media gesuggereerd dat de sekte verwikkeld is geraakt in een geschil met lokale zakelijke belangen.

BEKIJK OOK
Man vermoedelijk om het leven gebracht door Chinese winkelier na diefstal kaas