fbpx

Sectie toont COVID-19 in hersenen, elders in het lichaam

GFC NIEUWSREDACTIE- Een analyse van weefselmonsters van de autopsies van 44 mensen die stierven met COVID-19 laat zien dat het SAR-CoV-2-virus zich door het lichaam verspreidde – inclusief in de hersenen – en dat het bijna acht maanden bleef hangen.

Wetenschappers van de National Institutes of Health (NIH) testten monsters van autopsies die werden uitgevoerd van april 2020 tot maart 2021. Ze voerden uitgebreide bemonstering uit van het zenuwstelsel, inclusief de hersenen, bij 11 van de patiënten.

Alle patiënten stierven met COVID-19 en geen enkele werd gevaccineerd. Het bloedplasma van 38 patiënten testte positief op SARS-CoV-2, drie testten negatief en plasma was niet beschikbaar voor de andere 3.

Dertig procent van de patiënten was vrouw en de mediane leeftijd was 62,5 jaar. Zevenentwintig patiënten (61,4%) hadden drie of meer comorbiditeiten. Het mediane interval vanaf het begin van de symptomen tot de dood was 18,5 dagen.

Analyse toonde aan dat SARS-CoV-2, zoals verwacht, voornamelijk luchtweg- en longweefsel infecteerde en beschadigde. Maar de onderzoekers vonden ook viraal RNA in 84 verschillende lichaamslocaties en lichaamsvloeistoffen, en in één geval isoleerden ze viraal RNA 230 dagen nadat de symptomen van een patiënt begonnen.

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

De onderzoekers ontdekten SARS-CoV-2 RNA en eiwit in de hypothalamus en het cerebellum van één patiënt en in het ruggenmerg en de basale ganglia van twee andere patiënten. Maar ze vonden weinig schade aan hersenweefsel, “ondanks aanzienlijke virale belasting.”

De onderzoekers isoleerden ook het levensvatbare SARS-CoV-2-virus uit diverse weefsels in en buiten de luchtwegen, waaronder de hersenen, het hart, de lymfeklieren, het maagdarmkanaal, de bijnier en het oog. Ze isoleerden het virus uit 25 van de 55 geteste exemplaren (45%).

De auteurs schreven: “We hebben virusreplicatie aangetoond op meerdere niet-respiratoire plaatsen tijdens de eerste twee weken na het begin van de symptomen.”

Het vinden van virale aanwezigheid in het hele lichaam – en het delen van die bevindingen met collega’s een jaar geleden – hielp wetenschappers een relatie te onderzoeken tussen op grote schaal geïnfecteerde lichaamsweefsels en “lange COVID”, of symptomen die weken en maanden na infectie aanhouden.

De studie werd gepubliceerd in Nature.