fbpx

SeaWorld trainers geven detailinformatie over dood Dawn Brancheau

GFC NIEUWS- Medewerkers van SeaWorld geven na 10 jaar in een interview met CNN detailinformatie over Dawn Brancheau, een collega die volgens hen bewust werd gedood door haar favoriete orka, Tilikum.
Het verhaal van Tilikum, en het leven van orka’s in gevangenschap in het algemeen, werd eerder vastgelegd in een documentaire Blackfish, die in 2013 in première ging op het Sundance Film Festival. De film leverde veel controverse tegen het houden van orka’s op.
Tilikum was betrokken bij drie opzichzelfstaande dodelijke incidenten met mensen. In 1991 overleed een dolfijnentrainer in het inmiddels gesloten dolfinarium in South Oak Bay na een incident tijdens een show. In 1999 overleed een insluiper in SeaWorld Orlando na sluitingstijd. In 2010 doodde hij de dolfijnentrainer Dawn Brancheau in SeaWorld Orlando.
Tilikum, ook wel Tilly, was een mannetjesorka, die werd gehouden in SeaWorld Orlando. Hij werd in 1983 uit het wild gevangen in Hafnarfjörður, dicht bij Reykjavik. Na een jaar werd hij verkocht aan Sealand of the Pacific, een dolfinarium in South Oak Bay in Canada.
Dawn Brancheau was een Amerikaanse senior dierentrainer bij SeaWorld. Ze werkte vijftien jaar met orka’s bij SeaWorld Orlando, waaronder een leidende rol in het vernieuwen van de Shamu-show, en was het affichemeisje van SeaWorld.
De 40-jarige Brancheau, die in februari 2010 gedood werd door de orka, liep een hele reeks huiveringwekkende verwondingen op aan haar hals, hoofd romp, rug en armen. Op het moment dat de krachtige orka de Canadese trainer onder water trok, had ze duidelijk geen schijn van kans meer om het drama te overleven. Temeer omdat het personeel van SeaWorld de orka niet tijdig onder controle kreeg om het slachtoffer te bevrijden.
Volgens haar collega’s heeft de orka de vrouw bewust gedood. “Ze zijn heel goed getraind en weten precies wat ze doen. het zijn slimme beesten. Hij wist dat ze probeerde te ontsnappen, maar greep haar voor een tweede keer en schudde haar letterlijk door elkaar, terwijl ze al zwaargewond was.”
De orka was zodanig tekeergegaan met zijn trainer dat een heel stuk van haar hoofdhuid was losgerukt en één arm en oor waren afgebeten.
Brancheau liep eveneens talrijke fracturen op aan haar rug, ribben, benen en gezicht. Haar nekwervel was flink beschadigd en haar lichaam zat helemaal onder de kneuzingen. Toen de collega’s van Seaworld eindelijk de orka konden isoleren, was het slachtoffer al overleden.

BEKIJK OOK
Man dood op straat aangetroffen