fbpx

‘Screening op darmkanker zou vanaf 45e levensjaar moeten’

Om het stijgende aantal jonge darmkankerpatiënten dat bezwijkt aan de ziekte tegen te gaan, zouden mensen al vanaf 45 jaar op darmkanker getest moeten worden. Dat stellen Franse onderzoekers na een studie van ruim zesduizend colonoscopieën (een onderzoek waarbij de binnenkant van de endeldarm, dikke en laatste deel van de dunne darm wordt bekeken), schrijft NU.nl.

Zij presenteren hun bevindingen maandag tijdens het gastro-enterologie in Barcelona. Het onderzoek is verricht bij personen in de leeftijdscategorie 45 tot 49 jaar. Zij werden vergeleken met de groep 40- tot 44-jarigen. Een toename van 400 procent is aangetroffen in het opsporen van (een voorstadium van) kanker. In vergelijking met de groep 50 tot 54-jarigen werd er een toename aangetroffen van 8 procent.

OOK INTERESSANT
Nieuwe stap dichter bij transplantaties varkensorganen naar mensen

Ook werd er een toename ontdekt van respectievelijk 95,8 en 95,4 procent bij 45- tot 49-jarigen (in vergelijking met de 40-44-groep) van het gemiddelde aantal poliepen dat werd gevonden in de darmen en van adenomen, goedaardige gezwellen die zich mogelijk kunnen ontwikkelen tot kwaadaardige varianten.