fbpx

Schuldenlast Suriname ruim US$ 3 miljard

GFC NIEUWS- De totale binnenlandse en buitenlandse schulden zijn ongeveer US$ 3 miljard.
Per burger komt dit neer op US$ 5.000 per inwoner, zegt president Chandrikapersad Santokhi.
Tijdens een persconferentie vandaag in de Congreshal heeft de president aangekondigd dat de aangetroffen situatie ernstiger is dan gedacht.
De achterstand in de betaling van aflossingen en rente is US$ 43 miljoen voor 2020 alleen.
Santokhi stond ook stil bij de last-minute wurgcontracten die zijn aangegaan. Assembleeleden zijn benoemd tot adviseurs en ambassadeurs.
In de periode van 6 maanden voor de verkiezingen zijn 3.603 ambtenaren in dienst genomen bij de overheid. De loonkosten zijn hiermee toegenomen met 62 miljoen SRD per maand (SRD 795,6 miljoen per jaar).
De overeengekomen loonsverhoging met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) kost de staat SRD 180 miljoen per maand oftewel SRD 1,5 miljard per jaar.
Het Surinaams volk is volgens de president nu opgescheept met US$ 1.9 miljard aan buitenlandse leningen, verdeeld over 123 leningen. US$ 990 miljoen en €140 miljoen daarvan zijn binnenlandse schulden. Daarnaast zijn SRD 2,2 miljard aan schatkistpapieren uitgegeven.
Vanaf 2016 zijn grote delen van de reçu’s voor verleende diensten vanuit het Surinaams bedrijfsleven, niet betaald geworden. Dit bedrag is SRD 253 miljoen.

BEKIJK OOK
Gesprekken Suriname, Guyana en Brazilië over ontginning bauxiet West-Suriname