Schud de benen los: dansen is goed voor je lichaam en geest

Twee studies tonen aan dat dansen je gezond houdt en de kans op een handicap en dementie vermindert. Een paper, die gepubliceerd werd in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, bekeek hoe verschillende soorten fysieke activiteit een impact hadden op het leven van 1.000 bejaarde Japanse vrouwen en op het risico dat zij liepen op een handicap.

In die acht jaar, waren er 130 vrouwen die gehandicapt werden. De onderzoekers ontdekten dat fysieke activiteit over het algemeen een positief effect had, maar sommige soorten sport hadden een grotere impact dan anderen. Dans prijkt bovenaan de lijst.

De onderzoekers merkten op dat vrouwen die regelmatig dansten 73% minder kans hadden om gehandicapt te worden in vergelijking met vrouwen die dat niet deden. Geen enkele andere sport had zo’n sterk effect. Het voordeel van dansen? Het is positief op heel wat verschillende vlakken, zowel fysiek als mentaal. “Bij dansen werk je aan je evenwicht, kracht, doorzettingsvermogen en je concentratie. Je moet je immers focussen op de muziek en je partner”, schrijven de onderzoekers over hun studie.

Gezond verouderen

Volgens een studie in The New England Journal of Medicine is dansen ook goed voor je geheugen en kan dit het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd voorkomen. Sport kan volumeverlies van de hippocampus omkeren, dit is het hersendeel dat het geheugen controleert. De hippocampus krimpt namelijk van nature door het verouderingsproces. Het gevolg? Een slecht geheugen en in sommige gevallen zelfs dementie.