fbpx

Schouderklopje voor degenen die openbare toiletten mogelijk maken

“Ik vind het een heel goede zaak dat openbare toiletten door particulieren wordt aangepakt. Dat initiatief verdient voortgang zodat we niet alleen in onze binnenstad, maar uiteraard ook in de districten een hygiënische situatie kunnen hebben. Degenen die eraan werken om openbare toiletten in Suriname mogelijk te maken verdienen op deze dag een schouderklopje, omdat ze goed werk verrichten.” Woorden van voedseltechnoloog Ricky Stutgard in verband met Wereld Toilettendag vandaag, 19 november.

Ondanks de verbeterde sanitaire en drinkwatervoorzieningen gebruiken vandaag de dag nog 1,8 miljard mensen onveilig drinkwater, dat niet beschermd is tegen besmetting door ontlasting. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), UN-Water, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Water Supply & Sanitation Collaborative Council heeft maar liefst een derde van alle scholen over de hele wereld geen toiletvoorzieningen. Dat is vooral voor meisjes tijdens de menstruatie een bijzonder probleem.

Voorts is gebleken dat 900 miljoen schoolkinderen over de hele wereld geen handenwasfaciliteiten hebben, wat grote risico’s met zich meebrengt als het gaat om de verspreiding van dodelijke ziekten. De organisaties zeggen dat wereldwijd 80% van het afvalwater van de samenleving terugstroomt in het ecosysteem, zonder te worden behandeld of hergebruikt.

Hygiene-inspanningen werpt vruchten af

Stutgard heeft in de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd om het belang van een goede hygiene aan grote delen van de gemeenschap uit te leggen. Samen met bedrijven en overheidsorganisatie blijft hij de boodschap van een goede (hand)hygiëne verspreiden. Hij werkt daartoe samen met onder anderen Intermed Caribe, het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de districtscommissariaten van Paramaribo.

BEKIJK OOK
Derde kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis goed verlopen

De voedseltechnoloog geeft aan dat de inspanningen die met deze organisaties worden gepleegd om een grotere hygiëne te bereiken vruchten afwerpt. “Ik zie het alvast aan de studenten, vooral van de Mulo, die scripties schrijven en bij me langslopen voor informatie. En daar moet het beginnen, bij de jeugd. Met het schrijven van allerlei scripties en verslagen. Er is op de universiteit nu ook een oriëntatie Agroprocessie opgezet. Het is allemaal door het werk dat verricht is en dat mensen heeft gemotiveerd. Het gaat de goede kant op”, zegt Stutgard.

Voordeel openbare toiletten

Openbare toiletten spelen een belangrijke rol in het hygiënisch houden van een stad of land. De voedseltechnoloog noemt als voordeel van openbare toiletten dat mensen er hun behoefte kunnen doen wanneer ze in de stad moeten zijn voor werk of gewoon een wandeling. “Je bent in de stad en je moet je behoefte doen, dan heb je een plek. Bij mannen vooral zie je dat ze anders overal urineren, liefst in de buurt van winkels. Behalve dat het verschrikkelijk stinkt, trekt het ook ongedierte aan die zich in die omgeving gaan nestelen of in de verschillende zaken kunnen gaan en voor infecties kunnen zorgen. Degenen die ervoor zorgen dat mensen gebruik kunnen maken van openbare toiletten, verdienen een schouderklopje”, aldus Stutgard.(GFC)