fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Schotse voetbalclub doet onderzoek naar zwarte piet-incident: ‘Bedoeling van black face is altijd geweest om te beledigen’

Bij de Schotse voetbalclub Dundee United FC vinden ze witte mensen die zich zwart schilderen – black face – niet grappig. Sterker nog: dat is tegen hun antiracismebeleid, zoals voetballer Jamie Robson merkte.

De 20-jarige verdediger plaatste een foto van zichzelf in black face in zwarte piet-achtige kleding op sociale media. Robson hield twee bordjes omhoog: op de ene stond “Koop 1 krijg 5 gratis”, terwijl op de andere geschreven was “Goedkoop als patat”. Aan beide borden waren attributen als armbanden en een zonnebril bevestigd.

Dat neemt Dundee hem kwalijk: “We zijn een grote voetbalclub en we krijgen veel exposure. De spelers, het personeel en iedereen die ermee verbonden is, moet dat beseffen. Wanneer je daar buiten bent en dingen doet, vertegenwoordig jij je club en de fans,” zegt Dundee-manager Robbie Neilson in een korte verklaring

OOK INTERESSANT
RvM keurde ruim 9000 missives goed

Dundee United was een van de vele clubs in het Verenigd Koninkrijk die de Show Racism the Red Card-campagne steunen.

“De bedoeling van black face is altijd geweest om te beledigen, maar in het verleden was er geen maatschappelijke stem voor degenen die het aanstootgevend zouden vinden,” verklaarde een woordvoerder van Show Racism the Red Card.

“In 2018 zijn de consequenties van deze praktijk relevanter dan de intentie. Wat zegt black face tegen mensen en jongeren over de acceptatie en normaliteit van verschillende huidskleuren in de samenleving?” vraagt Show Racism zich af.

De organisatie is van mening dat praktijken als black face een karikatuur maken van verschillen en kunnen leiden tot discriminatie.