fbpx
Schorsing vervolging strafzaken 8 decemberproces moet opgeheven worden

De nabestaanden van de slachtoffers van de 8 decembermoorden eisen dat het strafproces weer op gang komt. Dat zei de advocaat van de nabestaanden Hugo Essed tijdens een belegde persconferentie in theater Unique.

De raadsman zegt dat auditeur militair Roy Elgin veel nagelaten heeft zodat het recht kan zegenvieren.

De advocaat geeft verder aan dat de amnestiewet herzien moet worden of dat de wet gewoon terzijde geschoven moet worden. Alle mogelijkheden moeten bekeken worden om de vervolging in te zetten.

Ook moet nagegaan worden waarom de auditeur militair bepaalde zaken heeft nagelaten. “ In de zaak tegen Ritfeld zou er geweigerd zijn om een strafeis te doen. De auditeur militair gaf aan dat hij het niet kan doen omdat er te veel vragen zijn die onbeantwoord zijn gebleven. Hij heeft de schorsing aangevraagd en de krijgsraad heeft het aangenomen”, aldus Essed.

De zaak Ritfeld is op 2 maart 2015 voor een jaar geschorst.

De nabestaanden zullen nagaan welke rechtsmiddelen zij kunnen gebruiken om de vervolging weer op gang te krijgen. Op 12 mei jongstleden hebben zij een brief gericht aan het Hof van Justitie van Suriname met enkele instructies aan de procureur – generaal.

In de brief staat onder andere:

De aan de Procureur Generaal te geven instructies:

– te vorderen dat de schorsing van de vervolging in de strafzaken tegen alle beklaagden die daartegen geen beroep hebben aangetekend met onmiddellijke ingang wordt opgeheven.

-te vorderen dat de schorsing van het onderzoek ter terechtzitting in de strafzaak tegen beklaagde Ritfeld met onmiddellijke ingang wordt opgeheven.
-te vorderen dat de Krijgsraad zo spoedig mogelijk oordeelt dat de Amnestiewet 2012 buiten toepassing moet worden gelaten wegens strijd met art. 10GW.
-zo spoedig mogelijk nadat de schorsing van de vervolging respectievelijk de schorsing van het onderzoek ter terechtzitting is opgeheven en de krijgsraad heeft geoordeeld dat de amnestiewet buiten toepassing moet worden gelaten, in de strafzaken tegen alle beklaagden te rekwireren , opdat de Krijgsraad in de strafzaken tegen alle beklaagden kan overgaan tot beraadslaging over de hoofdvragen van de artikelen 335 en 336sv.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…