fbpx

Schone toiletten voor bezoekers Sana Budaya

Met de oplevering van de gerenoveerde toilettengroep op Sana Budaya heeft Intermed Caribe woensdag de kick-off gegeven voor extra awareness naar Wereld Toilettendag toe, op zondag 19 november.

Bezoekers van de diverse activiteiten die het bestuur van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) op het terrein onderneemt, kunnen voortaan gebruik maken van schone en hygiënische toiletten.

Intermed Caribe heeft de volledige renovatie van de toilettengroep op zich genomen in het kader van het Handenwassenprogramma, dat zij samen met haar partners BOG, RGD, de districtscommissariaten van Paramaribo en voedseltechnoloog Ricky Stuttgart al vanaf 2015 uitvoert. Eerder zijn reeds een aantal scholen, alsook de openbare toilettengroepen aan de Waterkant en te Nieuw-Amsterdam meegenomen in dit project.

“We vinden het erg belangrijk om bij het adopteren van toilettengroepen ook een culturele organisatie mee te nemen”, zei Graciella Wongsoredjo, Business Unit Manager van Intermed Caribe. “Denk maar aan de Indofair, wanneer honderden mensen hier komen om lekkere hapjes te eten, voor wie je nu toch wel een goede , hygiënische sanitaire ruimte hebt.”

Wongsoredjo heeft het VHJI-bestuur voorgesteld om de toilettengroep te Sana Budaya tot een openbare toilettengroep te maken, zodat een ieder die de omgeving bezoekt er ook gebruik van kan maken. Zo kent de zondagse markt aan de Jozef Israëlstraat elke week weer een groot aantal bezoekers, evenals de worstverkopers in die omgeving die elke middag hun waren aan de man brengen.

Het bestuur van de VHJI zal daarover nog een besluit moeten nemen. Wongsoredjo zei dat Intermed Caribe blij is om middels de renovatie van openbare toilettengroepen iets terug te kunnen geven aan de gemeenschap.

OOK INTERESSANT
Update: Man die na zware mishandeling werd overreden in ziekenhuis overleden, drie verdachten aangehouden

Namens het bestuur van de VHJI bedankte Cheryl Moentari Intermed Caribe voor het adopteren van de toilettengroep. Zij bevestigde dat er honderden mensen zijn die participeren aan de activiteiten van de culturele organisatie, maar ook aan de activiteiten van derden, die op het terrein van Sana Budaya worden gehouden. Zij kunnen voortaan gebruik maken van goede, hygiënische toiletten, wat hun eigen en de openbare gezondheid ten goede komt.

Secretaris Yvonne Vrede van het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost merkte op dat onder meer klanten van de worstverkopers, die aan de voorkant van het terrein hun waren verkopen, tegen een minimale vergoeding gebruik zouden kunnen maken van de toiletten.

Voedseltechnoloog Stuttgart merkte op dat Intermed Caribe werk verricht waarvan het belang misschien niet direct wordt ingezien, maar de bijdrage van het bedrijf is van eminent belang. Middels het Handenwassenprogramma wordt een bijdrage geleverd aan een grotere bewustwording over het belang van een goede hygiëne.

Ook draagt het bedrijf met het creëren van hygiënefaciliteiten bij aan het tegengaan van infectieziekten. Stuttgart wees er in dit kader op, dat aan het begin van de vorige eeuw infectieziekten doodsoorzaak nummer 1 waren.

“We hebben schoenen leren aantrekken, we hebben wc gekregen. Dat heeft ervoor gezorgd dat infectieziekten minder opvallen. En door steeds meer toilettengroepen, vooral op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, helpen we – Intermed Caribe in het bijzonder – om infectieziekten terug te dringen. Ik ben blij om partner van deze organisatie te zijn”, aldus Stuttgart.(GFC)