fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Scholieren Cassipora verlost van enerverende reis naar Paramaribo

GFC NIEUWS- Acht scholieren van Cassipora in Para-Oost, die in Paramaribo vervolgonderwijs volgen, verblijven sinds kort onder toezicht van dorpshoofd Muriel Fernandes in een gebouw van de Kennedy-stichting.
Ze hoeven hierdoor de dagelijkse enerverende reis naar de stad niet meer te maken, waardoor ze minder moe zijn om de volgende dag lessen te volgen op school. Het gaat om Mulo- en LBO-leerlingen, twee meisjes en zes jongens.
Het initiatief voor het verblijf in Paramaribo komt van dorpshoofd Muriel Fernandes die de leerlingen elke dag van Cassipora naar de stad bracht.
Onder de groep bevinden zich vier leerlingen van het Lager Beroepsonderwijs (LBO) die op bepaalde dagen in de week praktijklessen moeten volgen tot drie uur ’s middags. De andere scholieren die om 1 uur ’s middag van school gaan, moesten hierdoor tot drie uur wachten om daarna te vertrekken naar hun dorp. “We komen dan pas om 5 uur in de middag thuis aan en de kinderen werden moe, want ze moesten 4 uur in de ochtend opstaan om uiterlijk 5 uur te vertrekken naar de stad. De kinderen van het LBO beginnen om half 8 ’s morgen en nu hoeven we niet meer zo vroeg wakker te worden”, legt Fernandes uit.
De voordelen die de kinderen nu hebben is dat ze veel langer kunnen uitrusten en meer tijd hebben om hun huiswerk te maken. Daarnaast volgen ze op maandag, woensdag en donderdag bijlessen in verschillende vakken. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van de vergaderzaal van het bureau van VIDS, dat op hetzelfde terrein is. “Het algemene doel is dat ik niet wil dat kinderen afhaken van school”, motiveert Fernandes haar drijfveer.
Het dorpshoofd bracht de kinderen met een 15-personenbus naar school en werd hiervoor betaald door de overheid. Maar door de forse brandstofverhoging in augustus is dit niet meer rendabel. Wekelijks gaf zij SRD 1500 uit aan brandstof. “Het geld dat je in vier weken moet neertellen voor benzine is veel hoger dan het bedrag dat je krijgt van de overheid. Ik reed toen eigenlijk gratis, maar ik deed het voor de kinderen”, zegt het dorpshoofd.
Voor het huren van het gebouw van de Kennedy-stichting krijgt zij financiële ondersteuning van Inheemsen in Nederland. Voor de voeding van de kinderen zorgen onder andere de ouders. In het weekend gaat iedereen naar huis in Cassipora.
Shenelva Kent, die behoort tot groep van 8 scholieren, vertelt dat de dagelijkse reis tussen Cassipora en Paramaribo erg vermoeiend was. De 17-jarige Mulo-leerling haalt aan dat ze toen weinig tijd had om haar schoolwerk thuis te doen. “Nu zijn we veel eerder thuis en dat is een groot voordeel, omdat we nu veel huiswerk krijgen”, zegt Shenelva.
Voor de LBO-scholier Dearel Sabajo zijn de bijlessen erg belangrijk om betere prestaties te boeken op school. Hij is daarnaast blij dat hij de vermoeiende reis van Cassipora naar Paramaribo en terug niet meer dagelijks hoeft te doen. “We hebben hierdoor meer tijd om te sporten”, zegt de 18-jarige Dearel.
Cassipora telt nog zes kinderen die de Mulo- en LBO-school te Paranam bezoeken. Deze kinderen maken gebruik van het schoolvervoer naar Paranam voor de dorpen Cassipora, Pierre-kondre-Kumbasi en Redi Doti.

OOK INTERESSANT
Surinaams Rode Kruis participeert aan 22e Inter-Amerikaanse conferentie