‘Scholen in Suriname zullen nog maanden gesloten moeten blijven vanwege corona’

GFC NIEUWSREDACTIE – De basisscholen in Suriname zullen nog lange tijd gesloten moeten blijven vanwege de kans op besmettingen met het coronavirus. Er zou eerst op grote schaal COVID- gevaccineerd moeten worden.

Vooral nu er in steeds meer landen sprake is van de uitbraak van de veel besmettelijkere B117-mutatie van het SARS-CoV-2 coronavirus. De B117-mutatie zorgt ook voor besmettingen onder kinderen. Britse experts laten weten dat de jongeren ziekteverschijnselen kunnen ontwikkelen.

Dat heeft althans het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) te berde gebracht.

“Om de situatie in ons land en op de scholen weer te normaliseren is het noodzakelijk dat ruim 80 procent van de inwoners zich laat vaccineren met een van de recent goedgekeurde COVID-19 vaccins“.

“Veel is dus afhankelijk van de snelheid waarmee en de schaal waarop wij in Suriname gaan vaccineren. En dit kan mogelijk nog maanden duren”, stelt Soelijem Atmo van het VrouwenCollectief.

Britse topexperts laten weten dat het al evident is dat het merendeel personen dat het Oxford- AstraZenica vaccin toegediend heeft gekregen, anderen ook niet meer kunnen besmetten.

Er is nu onderzoek gaande of dat ook het geval is met de Pfizer en Moderna vaccins. Er zijn volgens de researchers veel aanwijzingen dat dit net als met het AstraZenica vaccin, wel het geval is. De kans dat een gevaccineerde een andere besmet is dus significant kleiner.

Het kritische Surinaamse VrouwenCollectief zegt de coronasituatie op de voet te volgen en is van oordeel dat het voorlopig onverantwoord is om de deuren van de scholen weer te openen alvorens er een gedegen vaccinatiecampagne is opgestart.

“Nu wij weten dat er een gemuteerd virus op de loer kan liggen en kinderen een rol spelen bij besmettingen en ziektegevallen is het niet verstandig om de scholen weer open te stellen”.

“Vorig jaar hebben wij zelf kunnen constateren dat kinderen zich op school beslist niet aan de coronaregels houden. Er wordt simpelweg niet altijd voldoende afstand van elkaar gehouden. Dat hebben daarenboven talrijke schoolkinderen ook eerlijk aan hun ouders verteld”.

“Bovendien was voor ons zichtbaar dat leerlingen na school in groepen bij elkaar komen en zich gedroegen alsof het virus niet bestaat”, aldus het KSVC.

Met de vaststelling dat de B117-mutatie van het SARS-CoV-2 coronavirus steeds meer terrein wint in de wereld is het risico op besmettingen en de gevolgen daarvan volgens het VrouwenCollectief dus veel te groot.

Intussen heeft de regering aangegeven de huidige sluitingstermijn van de scholen niet te zullen verlengen.

Overige berichten