Scholen in Suriname vierde dag gesloten door vakbondsacties tegen BTW-verhoging

school onderwijs scaled

De Surinaamse samenleving wordt geconfronteerd met een aanzienlijke onderbreking van het onderwijs, aangezien scholen al voor de vierde dag op rij gesloten zijn vanwege acties van samenwerkende vakbonden tegen de voorgenomen verhoging van de BTW.

Het protest wordt niet alleen gesteund door onderwijsgevenden, maar krijgt ook bijval vanuit onverwachte hoek: het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Tijdens een recente persconferentie over de stand van zaken in het IMF-programma, deelde IMF-delegatieleider Anastasia Guscina haar zorgen over de financiële situatie in Suriname.

Eén van de belangrijkste aandachtspunten was de schandalig lage lonen van ambtenaren, met name die van leraren. Guscina betoogde dat het onaanvaardbaar is dat onderwijsprofessionals gedwongen worden bijlessen te geven om financieel rond te komen, terwijl hun salarissen zijn uitgehold door inflatie.

“De lonen van ambtenaren zijn schandalig laag,” verklaarde Guscina. “Het is niet goed dat leraren afhankelijk zijn van bijlessen geven om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De salarissen zijn danig gedegradeerd door de inflatie.”

De IMF-delegatieleider benadrukte echter ook dat het IMF niet blind is voor andere problemen binnen het ambtenarenapparaat. Ze wees op de aanwezigheid van spookambtenaren en benadrukte dat deze praktijk onmiddellijk aangepakt moet worden. “Dat mensen geld krijgen voor het niets doen is ronduit diefstal en ontmoedigend voor de ambtenaren die wel (hard) werken,” voegde ze toe.

De regering van Suriname heeft in samenwerking met het IMF een programma geïmplementeerd dat volgens Guscina over het algemeen goed verloopt. Er zijn echter nog uitdagingen te overwinnen, waaronder de noodzaak om verandering en verantwoordelijkheid te omarmen binnen zowel de overheid als de bredere samenleving.

Terwijl de vakbonden strijden tegen de BTW-verhoging, lijkt het erop dat de bredere discussie zich uitbreidt naar structurele hervormingen in het ambtenarenapparaat en een heroverweging van de financiële prioriteiten van de overheid.

De Surinaamse samenleving staat op een kruispunt, waarbij zowel economische uitdagingen als de roep om rechtvaardigheid en efficiëntie samenkomen.