fbpx

'Scholen in Suriname moeten voorlopig gesloten blijven'

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De scholen in Suriname moeten na de Kerstvakantie gesloten blijven omdat de kans op besmettingen met het coronavirus en het ontwikkelen van ziekteverschijnselen nu ook bij jongeren aanwezig is.

Dat stellen enkele verontruste ouders voor aan de regering Santokhi – Brunswijk.

Met de reële mogelijkheid dat ook de nieuwe besmettelijkere virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk het Zuid- Amerikaanse continent kan bereiken of al heeft bereikt, lopen kinderen meer risico om ziek te worden. Bovendien kunnen ze anderen makkelijker besmetten, zeggen ze aan de GFC gezondheidsredactie.

Britse gezondheidsautoriteiten hebben deze week bekendgemaakt dat kinderen waarschijnlijk ook vatbaar zijn voor de nieuwe virusstam en net als ouderen een rol kunnen spelen bij het verder verspreiden hiervan. Ook kunnen kinderen, tieners en 20- plussers volgens de Britse experts wellicht dezelfde COVID- klachten ontwikkelen als ouderen.

Ondertussen heeft het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) de richtlijnen aangepast. Het OMT heeft de regering Rutte het advies gegeven om voortaan ook kinderen onder de 12 jaar te testen op het virus indien ze COVID- gerelateerde klachten hebben. Daarenboven blijven de basisscholen in het land voorlopig gesloten.

BEKIJK OOK
Districtscommissaris Hirasingh deelt schoolpakketten uit

Onderzoekers van de New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (NERVTAG) van de Britse regering vertelden tijdens een persmeeting dat de kans erg groot is dat de nieuwere virusstam de dominantste soort wordt.

Het is nog niet duidelijk of Suriname dezelfde lijn van Nederland zal volgen en de basisscholen voorlopig dicht wil houden. Verontruste ouders zeggen aan GFC dat ze liever het zekere voor het onzekere willen nemen aangezien gezondheidsexperts nu openlijk toegeven dat kinderen mogelijk ook kwetsbaar zijn voor de nieuwe virusstam.

Momenteel is er echter nog geen enkel officieel bewijs dat het gemuteerde virus al in Suriname rondwaart.