fbpx

Schokkende ontdekking: obesitas veroorzaakt afsterven zenuwcellen vergelijkbaar met Alzheimer

GFC NIEUWSREDACTIE- Een correlatie tussen neurodegeneratie bij zwaarlijvige mensen en patiënten met de ziekte van Alzheimer (AD) is gevonden in een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van the Neuro (Montreal Neurological Institute-Hospital) van McGill University.

Dit suggereert dat het verliezen van overgewicht de cognitieve achteruitgang bij veroudering kan vertragen en het risico op AD kan verlagen.

Neurodegeneratie is de progressieve afname van zenuwcelstructuren of -functies, waaronder het afsterven van zenuwcellen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat obesitas verband houdt met de ziekte van Alzheimer (AD) -gerelateerde veranderingen, zoals cerebrovasculaire schade en amyloïde-ß accumulatie. Tot op heden heeft echter geen enkel onderzoek een directe vergelijking gemaakt tussen hersenatrofiepatronen bij AD en obesitas.

De wetenschappers ontdekten dat obesitas en AD de corticale verdunning van grijze stof op vergelijkbare manieren beïnvloedden. Zo waren dunner worden in de rechter temporoparietale cortex en linker prefrontale cortex in beide groepen vergelijkbaar. Corticale verdunning kan een teken zijn van neurodegeneratie. Dit suggereert dat obesitas hetzelfde type neurodegeneratie kan veroorzaken als bij mensen met AD.

OOK INTERESSANT
Vrouwen hebben meer kans op langdurige angst na een hartstilstand dan mannen

“Onze studie versterkt eerdere literatuur die wijst op obesitas als een belangrijke factor in AD door aan te tonen dat corticale verdunning een van de potentiële risicomechanismen kan zijn”, zegt Filip Morys, een phd-onderzoeker bij The Neuro en de eerste auteur van de studie.

“Onze resultaten benadrukken het belang van het verminderen van het gewicht bij mensen met obesitas en overgewicht in het midden van het leven, om het daaropvolgende risico op neurodegeneratie en dementie te verminderen.”