fbpx

Schokkende beelden van overleden Surinaamse coronapatiënten

INGEZONDEN Suriname worstelt met de vraag hoe het aantal geinfecteerden met het C- virus kan worden teruggebracht naar een veel lager niveau.

Sinds midden maart 2020 wordt de gemeenschap opgezadeld met ingrijpende kortdurende lockdowns waarvan de effecten bij velen in twijfel worden getrokken.

Immers, met zo’n lange incubatieperiode waarin zelfs asymptomatische geinfecteerden anderen kunnen besmetten, is het weinig zinvol om mensen elke avond, nacht en weekenden op te sluiten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Besmettingen en ellende in Suriname nemen niet af omdat men de regels simpelweg negeert

Wij weten dat het aantal fysieke contacten onderling in Suriname hierdoor niet afneemt, hoewel sommige epidemiologen daar anders over denken. De mensen ontmoeten elkaar toch wel vaker, maar dan binnen de uren waarin ze nog vrij mogen bewegen.

Een lockdown zou inderdaad effect kunnen hebben als die langdurig, desnoods 10 dagen, achtereenvolgens wordt ingesteld, maar beslist niet zoals die nu gebeurt.

De regering zou er veel beter aan doen door het roer om te gooien en zich veel meer te focussen op het naleven van de C- maatregelen die echt werken. Deze worden heel vaak genegeerd en daar wringt de schoen.

Een goede stap om hierin verandering te brengen zou zijn om via de media een schrikeffect te bewerkstelligen door het tonen van extreem schokkende beelden van coronapatiënten dicht bij huis, dus in Suriname. Desnoods- met toestemming van de nabestaanden- van recent overleden C-19- patiënten.

BEKIJK OOK
Onderwijs- en beroepenbeurs gestart in Apoera

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Massaal Surinaamse bevolking een prik in de arm geven

In Engeland en enkele andere landen heeft dat beleid op een gegeven moment veel preventie-effect gehad. Mensen hielden zich beter aan de C- voorschriften. Een tweede optie is om de controle op te voeren en extreem hoge boetes op te leggen bij het overtreden van de C- regels.

Een ander zeer belangrijk aspect is, dat wij veel sneller mee moeten gaan met de nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Veel besmettingen vinden namelijk plaats in niet goed geventileerde binnenruimtes waar mensen bij elkaar komen, ondanks er afstand wordt bewaard. De overheid zou alle bedrijven waar mensen bijeen komen moeten verplichten hun ramen open te houden.

Het reduceren van besmettingen kunnen wij realiseren door veel meer nadruk te leggen op de maatregelen die echt werken:

  1. Binnenruimtes veel beter laten ventileren, ramen moeten verplicht open.
  2. Twee meter afstand van elkaar bewaren.
  3. Goede kwaliteit mondkapjes- FFP2 of N95- adviseren en aanbieden.
  4. Zo veel mogelijk activiteiten verplaatsen naar de buitenlucht.
  5. Handen wassen of desinfecteren, hoewel het in twijfel wordt getrokken hoe vaak besmettingen via de handen plaatsvinden.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]