Schermutselingen bij Venezolaanse grens: uitvoering scenario voor invasie lijkt in gang gezet

Redactie GFC Nieuws — De spanning in Venezuela neemt met de minuut toe. Gewapende aanvallers probeerden zaterdag de barrières weg te nemen die de Venezolaanse regering bij de Colombiaanse grens had geplaatst. Rusland had gewaarschuwd dat Amerika rellen zou organiseren om een excuus te hebben voor een invasie, die dit weekend zou moeten plaatsvinden.

Wapensmokkel

Caracas had de grens uit voorzorg gesloten. Het vermoeden was dat onder andere de VS onder het mom van humanitaire hulp wapens het land in wil smokkelen. Die zouden bestemd zijn voor de oppositie. Amerika zou dit eerder in andere landen ook hebben gedaan.

Bij de grensstad Urena kwam het tot hevige gevechten tussen grenspolitie en mensen die hen met stenen bekogelden.

De schermutselingen vonden plaats bij één van de drie bruggen die Venezuela met Colombia verbinden.

De VS had bekendgemaakt dat een brug was gebarricadeerd om te voorkomen dat hulpgoederen Venezuela binnenkwamen, maar de oeververbinding werd al jaren niet meer gebruikt.

Invasie

Moskou had al eerder gewaarschuwd dat Amerika zaterdag zou provoceren met onlusten bij de Colombiaanse grens. Het scenario was dat een hulpkonvooi de grens met Venezuela zou oversteken en gevechten tussen voor- en tegenstanders van Maduro zou uitlokken.

Washington zou de onlusten vervolgens aangrijpen voor een inval om Maduro af te zetten, legde Maria Zakharova uit. Zij is woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hiernaast bereidt de VS een omvangrijke wapenleverantie voor de Venezolaanse oppositie voor, zegt Zakharova. De wapens worden waarschijnlijk “in een Oost-Europees land” gekocht. Het gaat om zware machinegeweren, granaatwerpers, aanvalsgeweren en draagbare luchtafweerraketsystemen.

De wapens moeten volgens plan begin maart via een buurland in Venezuela aankomen in vliegtuigen die worden gevlogen door een internationaal transportbedrijf, zei ze.

Foto: Twitter

Overige berichten