fbpx

Schaakkoningin weigert te knielen waar wereldleiders buigen

Het internationale snelschaaktoernooi in Saoedi-Arabië is behoorlijk uitgekleed. De Oekraïense grootmeester Anna Muzychuk weigert een gooi te doen naar de prijzenpot van twee miljoen dollar vanwege de mensenrechtensituatie in dat land en Israël wordt door de organisatoren geweigerd.

Hoewel de vrouwelijke deelnemers volgens nieuwsagentschap Reuters niet gekleed hoeven te gaan in de traditionele hijab of abaya, noemt Muzychuk op Facebook als voornaamste redenen om niet naar Saoedi-Arabie te gaan  “Om niet volgens iemands regels te spelen, om geen abaya te dragen, om niet onder begeleliding naar buiten te gaan en samengevat om mij niet een ​​tweederangs wezen te voelen.”

Het betekent dat zij haar kampioenstitels in het snelschaken automatisch kwijtraakt, maar dat kan haar niets schelen.

“Over de vraag of het goed of fout was, zullen er zeker mensen zijn die mij zullen steunen en mensen die mij zullen veroordelen,” zei Muzychuk. “Maar ik nam deze beslissing en ik ben er verantwoordelijk voor.”

Saoedi-Arabië versoepelde speciaal voor het toernooi de kledingvoorschriften voor vrouwen. Dit betekent dat vrouwen niet de ruimvallende, lange gewaden hoeven te dragen.

OOK INTERESSANT
Parlement zal activisten meer betrekken bij proces kiesregeling

In plaats daarvan mogen zij donkere, formele broekpakken en hooggesloten witte blouses dragen, maar dat ging Muzychuk niet ver genoeg: “Ik weiger te gaan”, zegt zij.

Zeven Israëli’s kregen geen visum voor deelname. Israel Gelfer, vice-president van de internationale schaakfederatie FIDE, zei op het hoofdkwartier van de federatie in Athene dat visa voor de Israëlische spelers “niet zijn uitgegeven en niet zullen worden uitgegeven”.
De Golfstaat erkent Israël niet en onderhoudt geen relaties met dit land.

Ondanks de mensenrechtensituatie in het overwegend islamitische land sloot Amerika tijdens het recente bezoek van Donald Trump met Riyad een deal voor de verkoop van 350 miljard dollars aan wapentuig.

De Britse premier Theresa May verkocht tijdens haar recente bezoek voor meer dan een miljard Engelse ponden wapens aan de Saoedi’s.

Saoedi-Arabië, dat onder meer verantwoordelijk is voor de genocide in Jemen, wordt regelmatig bezocht door wereldleiders.