fbpx
Schaakkoningin weigert te knielen waar wereldleiders buigen

Het internationale snelschaaktoernooi in Saoedi-Arabië is behoorlijk uitgekleed. De Oekraïense grootmeester Anna Muzychuk weigert een gooi te doen naar de prijzenpot van twee miljoen dollar vanwege de mensenrechtensituatie in dat land en Israël wordt door de organisatoren geweigerd.

Hoewel de vrouwelijke deelnemers volgens nieuwsagentschap Reuters niet gekleed hoeven te gaan in de traditionele hijab of abaya, noemt Muzychuk op Facebook als voornaamste redenen om niet naar Saoedi-Arabie te gaan  “Om niet volgens iemands regels te spelen, om geen abaya te dragen, om niet onder begeleliding naar buiten te gaan en samengevat om mij niet een ​​tweederangs wezen te voelen.”

Het betekent dat zij haar kampioenstitels in het snelschaken automatisch kwijtraakt, maar dat kan haar niets schelen.

“Over de vraag of het goed of fout was, zullen er zeker mensen zijn die mij zullen steunen en mensen die mij zullen veroordelen,” zei Muzychuk. “Maar ik nam deze beslissing en ik ben er verantwoordelijk voor.”

Saoedi-Arabië versoepelde speciaal voor het toernooi de kledingvoorschriften voor vrouwen. Dit betekent dat vrouwen niet de ruimvallende, lange gewaden hoeven te dragen.

In plaats daarvan mogen zij donkere, formele broekpakken en hooggesloten witte blouses dragen, maar dat ging Muzychuk niet ver genoeg: “Ik weiger te gaan”, zegt zij.

Zeven Israëli’s kregen geen visum voor deelname. Israel Gelfer, vice-president van de internationale schaakfederatie FIDE, zei op het hoofdkwartier van de federatie in Athene dat visa voor de Israëlische spelers “niet zijn uitgegeven en niet zullen worden uitgegeven”.
De Golfstaat erkent Israël niet en onderhoudt geen relaties met dit land.

Ondanks de mensenrechtensituatie in het overwegend islamitische land sloot Amerika tijdens het recente bezoek van Donald Trump met Riyad een deal voor de verkoop van 350 miljard dollars aan wapentuig.

De Britse premier Theresa May verkocht tijdens haar recente bezoek voor meer dan een miljard Engelse ponden wapens aan de Saoedi’s.

Saoedi-Arabië, dat onder meer verantwoordelijk is voor de genocide in Jemen, wordt regelmatig bezocht door wereldleiders. 

 

 

 

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…