fbpx
SBV: “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren” niet uitvoerbaar

GFC NIEUWS- De “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren” is niet uitvoerbaar en
kunnen en zullen de banken hieraan ook geen uitvoering geven, zegt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV).

De commerciële banken, Hakrinbank, Finabank, Republic Bank, De Surinaamsche Bank, GODO, Surichange Bank, VCB en Trustbank Amanah, hebben op 24 maart tot nader order de deuren voor het publiek gesloten. De directe aanleiding voor dit besluit is de inwerkingtreding van de omstreden wet “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren”.

In een eerder uitgegeven persverklaring heeft de Surinaamse Bankiersvereniging aangegeven dat zij de vreemde wijze waarop de wet is aangenomen ten zeerste afkeurt. Het bestuur heeft geprobeerd de leden van De Nationale Assemblee van Suriname ervan te overtuigen, de wet niet aan te nemen zonder nauw overleg met alle relevante partijen. De wet is daarnaast technisch zwak, is in strijd met bestaande wet- en regelgeving en is niet uitvoerbaar.

De Surinaamse Bankiersvereniging heeft maandag in een persoonlijk onderhoud met de president gevraagd om de wet niet af te kondigen, maar nader te bespreken met alle belanghebbenden en aan te passen onder leiding van de Centrale Bank van Suriname.

De president heeft het bestuur aangehoord en heeft aangegeven het gevraagde in overweging te nemen, maar heeft verzuimd te vermelden dat de wet op dat moment al bekrachtigd was.

Dinsdagmorgen bleek dat de voornoemde wet in het Staatsblad gepubliceerd is en per 23 maart van kracht is, zonder dat de banken geïnformeerd zijn hoe uitvoering gegeven moet worden aan de wet.

De Surinaamse Bankiersvereniging geeft daarom met het sluiten van de banken voor het publiek een duidelijk en krachtig signaal af dat zij het ook in uw belang oneens is met de “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren”, zegt de Bankiersvereniging.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…