fbpx

SBF gaat door met bevordering en ontwikkeling lokale private sector

GFC NIEUWS- Het Suriname Business Forum (SBF) en haar werkarm het Suriname Business Development Center (SBC) hebben in het haast afgelopen jaar wederom hard aan de weg getimmerd om de ontwikkeling van de lokale private sector te bevorderen middels het ontplooien van doelgerichte activiteiten of participatie aan nationale – en internationale evenementen, die van essentieel belang waren voor de private sector.

Het SBF besloot bij de aanvang van 2019 te focussen op het micro-, klein – en middelgroot bedrijf in Suriname, aangezien de lokale private sector voornamelijk in deze categorie valt.

In dit kader nam de voorzitter van het SBF, Marion Stekkel-Vroom deel aan een SELA Workshop met als onderwerp ‘Experiences of formalization of MSME’s in Latin America and the Caribbean’ in februari in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.

De manager van het SBC, Ratan Kalka, participeerde op nationaal niveau ook actief in de Nationale Commissie Toerisme (NCT) van het Surinaams Standaarden Bureau en als voorzitter van de Stuurgroep Information Knowledge & Management (IKM), alsook aan diverse meetings van FAO/LVV over Food en Nutrition Security en meetings van andere actoren.

In juni 2019 droeg Stekkel-Vroom de voorzittershamer over aan Steven Mac Andrew, die benadrukte, dat het SBF zou blijven focussen op het micro-, klein – en middelgroot bedrijf, maar daarnaast ook zou trachten de export van producten te bevorderen middels de uitvoering van projecten, die daadwerkelijk het verschil kunnen uitmaken.

Wilgo Bilkerdijk participeerde in dit kader aan een ‘ACP PSD Knowlegde Sharing and Networking Event for the Caribbean Region’’in juni in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek, om na te gaan als er fondsen voor de private sector beschikbaar waren.

BEKIJK OOK
Gemeenschap Brokopondo vraagt hulp voor enorme wateroverlast

Kalka nam in het kader van de promotie van exporten, deel aan zowel de Trade & Investment Convention (20e TIC) in juli te Trinidad & Tobago als aan de 4th Cariforum-EU Business Forum in september te Frankfurt, Duitsland samen met andere vertegenwoordigers uit Suriname.

Het SBF heeft op beide beurzen verschillende bedrijven, die niet zelf aanwezig konden zijn vertegenwoordigd door producten, flyers, brochures, samples, merchandise en business cards mee te nemen en in haar booth ten toon te stellen en te promoten.

Het SBC heeft in het haast afgelopen jaar ook vele ondernemers en bedrijven geholpen met het begeleiden en indienen van projecten, zowel bij de Caribbean Development Bank (CDB) als voor het Direct Assistance Grant Scheme (DAGS) van de Caribbean Export Development Agency (CEDA).

Een ander hoogtepunt in het jaar was de uitvoering van het belangrijke CTCS project ‘Post-Harvest Handling of Fruits & Vegetables’.

Dit project heeft geresulteerd in de training van alle stakeholders in de nationale exportketen van agrarische producten, namelijk van de boer tot de handlers op de airport, zodat producten geen onnodige schade oplopen.

Het SBF is zeer tevreden met de resultaten, die in 2019 geboekt zijn met beperkte middelen en de huidige Voorzitter Steven Mac Andrew geeft dan ook aan, dat het SBF in 2020 onverkort doorgaat met de bevordering van de innovatieve en duurzame ontwikkeling van de lokale private sector.