fbpx

SATCA stelt minister TCT ultimatum

GFC NIEUWSREDACTIE- De bond Suriname Air Traffic Controllers (SATCA) vraagt al enige tijd aandacht van de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana, voor een oplossing.

Mocht er een oplossing uitblijven, zal na verstrijken van het gestelde ultimatum aan de minister, vakbondsmiddelen ingezet worden. Dit gebeuren is niet nieuw en is al reeds 6 maanden eerder aandacht voor gevraagd, en kunnen niet langer passief blijven wachten opdat de verantwoordelijken hun werk doen, wordt aangehaald in een brief aan de minister.

Zoals het er nu uitziet worden luchtverkeersleiders gedwongen om te werken met ongeldige brevetten, welke strafbaar is en tegen de nationale en internationale regels ingaat. De luchtverkeersleiders riskeren hierdoor strafrechterlijke vervolging.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Conceptwet ‘Paspoorten’ overhandigt aan minister Somohardjo

Anderzijds hebben de luchtverkeersleiders, in afwachting op een oplossing, uit hun verantwoordelijkheidsgevoel tot nu het werk wel verricht, zodat er niet meer schade gericht wordt aan de al noodlijdende burgerluchtvaart in Suriname wegens o.a. de Covid-19-crisis.

De leden zullen hun eigen veiligheid niet langer in gevaar zetten, vooral niet tegen het achtergrond dat ze dit moeten doen tegen het karige loon dat niet in balans staat met de druk en verantwoordelijkheid van dit beroep.

BEKIJK OOK
23-jarige onderneemster vanuit rijdende auto beschoten

Bovendien is er ook gewerkt aan een oplossingsmodel en is die ook meegedeeld met de minister.

Deze houdt in dat de luchtverkeersleiders een voorlopige ontheffing verleend worden door de minister, om met een ongeldig brevet het werk en de operatie toch voort te kunnen zetten, totdat de brevettering van de luchtverkeersleiders in orde worden gemaakt door de relevante autoriteit.

Dit is verder een dienstaangelegenheid waarvoor de dienst zelf zorg moet dragen dat brevetten op tijd verlengd worden.

Echter blijft tijdige aanpak vanuit hogerhand weg, en is de bond genoodzaakt om in te springen ter bescherming van haar leden. Deze berichtgeving delen wij tijdig, zodat de gemeenschap op de hoogte is dat er enige stremming kan ontstaan in de dienst verlening.

Relevante partijen die afhankelijk zijn van de luchtvaart en vliegverkeer verzoeken wij dan ook rekening te houden in hun planning over onder meer reizen, import- en exporten, meldt de SATCA.