fbpx

SATCA: Luchtverkeersleiders: wees trots en vier vandaag uw beroep!

GFC NIEUWS- Vandaag, de internationale dag van de luchtverkeersleiders, herdenkt niet alleen de IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations) haar oprichting, maar wordt deze beroepsdag wereldwijd door luchtverkeersleiders gevierd.

De IFATCA werd opgericht in Amsterdam op 20 oktober 1961, als resultaat van de inspanningen van een groep luchtverkeersleiders om de belangen van het luchtverkeersleidersberoep op internationaal niveau te bundelen en te behartigen.

De luchtverkeersleiders begeleiden dagelijks duizenden vluchten veilig en efficiënt door hun luchtruim. Bij zowel vracht- als personenvervoer vertrouwt het cockpitpersoneel volledig op de professionaliteit van luchtverkeersleiders en de systemen die zij gebruiken.

Het beroep van luchtverkeersleider vereist zeer gespecialiseerde kennis, vaardigheden en bekwaamheden. Luchtverkeersleiders moeten snel en efficiënt werken om de beknopte beweging van het luchtverkeer te coördineren en met volledige concentratie de veilige scheiding ervan te verzekeren. Ze moeten complexe situaties begrijpen en snelle beslissingen nemen, terwijl ze meerdere vluchten tegelijk beheren.

Deze professionals dragen een ongelooflijke hoeveelheid verantwoordelijkheid. Bij dit beroep gelden enkele van de strengste fysieke, mentale en medische vereisten, waardoor het wereldwijd consequent als een van de meest uitdagende wordt beschouwd.

BEKIJK OOK
Weer significante olievondst voor Surinaamse kust

In de meeste gevallen behoren de luchtverkeersleiders tot de groep die onzichtbaar is. Net als elektriciteit, onopgemerkt tenzij er een probleem is. Evenals sommige andere branches draait de luchtvaart 24/7, waarbij luchtvekeersleiders vaker verjaardagsfeestjes, bruiloften of begrafenissen moet missen. Toch houden ze van hun werk. Dat is hun inzet! Dat is hun toewijding!

In Suriname zorgen ruim 50 mannelijke en vrouwelijke luchtverkeersleiders voor een veilige begeleiding van gemiddeld 4.000 vluchten (statistiekcijfers 2019) per maand door het Surinaamse luchtruim. Het is de internationale dag van de ‘Luchtverkeersleider’, niet van de ‘luchtverkeersleiding’. Dat is een subtiel, maar significant verschil.

Op deze bijzondere dag nodigen we luchtreizigers uit, om na te denken over het wonder dat de luchtvaart is en om al de mensen die binnen de luchtvaart werken, van wie de luchtverkeersleiders een bijzondere groep vormen, oprecht te bedanken. Immers, zij dragen wezenlijk bij aan de grote prestaties die binnen de luchtvaart worden bereikt,

Ondanks de huidige COVID-19-Pandemie; Aan alle luchtverkeersleiders: wees trots en vier vandaag uw beroep!