fbpx
SATCA: Luchtverkeersleiders: wees trots en vier vandaag uw beroep!

GFC NIEUWS- Vandaag, de internationale dag van de luchtverkeersleiders, herdenkt niet alleen de IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations) haar oprichting, maar wordt deze beroepsdag wereldwijd door luchtverkeersleiders gevierd.

De IFATCA werd opgericht in Amsterdam op 20 oktober 1961, als resultaat van de inspanningen van een groep luchtverkeersleiders om de belangen van het luchtverkeersleidersberoep op internationaal niveau te bundelen en te behartigen.

De luchtverkeersleiders begeleiden dagelijks duizenden vluchten veilig en efficiënt door hun luchtruim. Bij zowel vracht- als personenvervoer vertrouwt het cockpitpersoneel volledig op de professionaliteit van luchtverkeersleiders en de systemen die zij gebruiken.

Het beroep van luchtverkeersleider vereist zeer gespecialiseerde kennis, vaardigheden en bekwaamheden. Luchtverkeersleiders moeten snel en efficiënt werken om de beknopte beweging van het luchtverkeer te coördineren en met volledige concentratie de veilige scheiding ervan te verzekeren. Ze moeten complexe situaties begrijpen en snelle beslissingen nemen, terwijl ze meerdere vluchten tegelijk beheren.

Deze professionals dragen een ongelooflijke hoeveelheid verantwoordelijkheid. Bij dit beroep gelden enkele van de strengste fysieke, mentale en medische vereisten, waardoor het wereldwijd consequent als een van de meest uitdagende wordt beschouwd.

In de meeste gevallen behoren de luchtverkeersleiders tot de groep die onzichtbaar is. Net als elektriciteit, onopgemerkt tenzij er een probleem is. Evenals sommige andere branches draait de luchtvaart 24/7, waarbij luchtvekeersleiders vaker verjaardagsfeestjes, bruiloften of begrafenissen moet missen. Toch houden ze van hun werk. Dat is hun inzet! Dat is hun toewijding!

In Suriname zorgen ruim 50 mannelijke en vrouwelijke luchtverkeersleiders voor een veilige begeleiding van gemiddeld 4.000 vluchten (statistiekcijfers 2019) per maand door het Surinaamse luchtruim. Het is de internationale dag van de ‘Luchtverkeersleider’, niet van de ‘luchtverkeersleiding’. Dat is een subtiel, maar significant verschil.

Op deze bijzondere dag nodigen we luchtreizigers uit, om na te denken over het wonder dat de luchtvaart is en om al de mensen die binnen de luchtvaart werken, van wie de luchtverkeersleiders een bijzondere groep vormen, oprecht te bedanken. Immers, zij dragen wezenlijk bij aan de grote prestaties die binnen de luchtvaart worden bereikt,

Ondanks de huidige COVID-19-Pandemie; Aan alle luchtverkeersleiders: wees trots en vier vandaag uw beroep!

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…