fbpx

Saoedische vrouwen laten zich niet meer rijden

Voor de Saoedi’s is het misschien een grote stap, maar hun strijd voor vrouwenrechten is nog lang niet voorbij wanneer zondag de weg opengaat voor vrouwen in Saoedi-Arabië, het enige land ter wereld waar vrouwen geen auto mochten rijden.

Zij hebben er lang voor moeten strijden: 28 jaar geleden gingen Saoedische vrouwen voor het eerst de straten van Riyad op om te demonstreren voor het recht om te rijden.

De 47 vrouwen die toen in een autocolonne demonstratief door de stad reden, werden allemaal gearresteerd en het gebruik om vrouwen achter het stuur te weren werd omgezet in een wettelijk verbod.

De historische gebeurtenis van deze zondag is te danken aan de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman, die een reeks ingrijpende sociale en economische hervormingen die bekend staat als Vision 2030 in gang zette.

BEKIJK OOK
Vrouw die doelloos rondliep op Wijdenboschbrug meegenomen door politie

Prins Mohammed wil onder meer bereiken dat veel meer vrouwen buitenshuis aan het werk gaan. Tot nu toe moesten Saoedische vrouwen die wilden werken, manlijke chauffeurs inhuren. Dat sneed fors in hun inkomen en mocht in een aantal gevallen niet eens.

Een koninklijk decreet hief in september het rijverbod per 24 juni op en eerder deze maand mochten tien Saoedische vrouwen hun buitenlandse rijbewijzen inruilen voor nationale.