fbpx

Saoedi’s verwelkomen christenen op hadj, maar weren ‘vijandige moslims’

Saoedi-Arabië misbruikt de hadj, één van de vijf zuilen van de islam, voor politieke doeleinden, zeggen verschillende islamitische landen volgens Al Jazeera.

In 2015 beschuldigde Iran de Saoedische autoriteiten van medeplichtigheid bij de stormloop die honderden Iraanse pelgrims in Mekka het leven kostte. Vanaf het daaropvolgende jaar mochten Iraanse burgers niet meedoen aan de hadj.

Bijna drie decennia eerder, in 1987, hadden soennitische Saoedische strijdkrachten meer dan 400 Iraanse sjiitische pelgrims doodgeschoten die sinds 1981 jaarlijks tijdens de hadj tegen Amerika demonstreerden.

Mag wel, kan niet

Een jaar geleden werd aan Qatar een lucht-, zee- en landblokkade opgelegd door vier Arabische landen: Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Egypte.

Formeel zijn Qatarezen welkom, maar vanwege de blokkade is het moeilijk voor hen Saoedi-Arabië binnen te komen.

Riyad dreigde ook enkele West-Afrikaanse landen dat zij geen visa zouden krijgen als hun regeringen de banden met Qatar niet verbraken.

BEKIJK OOK
Vrouw overleeft zwaar verkeersongeval op de Afobakaweg niet

Christelijke bondgenoot welkom

En onlangs werd het koninkrijk de risee op sociale media toen zij hadjvisa verstrekte aan haar nieuwe bondgenoot, de Libanese leider Samir Geagea en zijn partner: die zijn immers christen.

De Chargé d’Affaires van de Saoedische ambassade in Libanon Walid al-Bukhari bevestigde het nieuws dat zijn land 25 hadjvisa had gegeven aan de Libanese Legerpartij. Volgens het Indonesische Dakwatuna gaat het om 300 visa. 

Geagea wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de massamoord op enkele duizenden Palestijnse burgers in 1982 door de Libanese christelijke Falangisten-militie in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, en tal van andere oorlogsmisdaden met islamitische slachtoffers.

Foto: G.M Farooq