fbpx

Saoedi’s krijgen meppen waar het pijn doet: in hun portemonnee

Saoedi-Arabië lijkt een hoge prijs te zullen betalen voor de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, van wie wordt aangenomen dat hij in de Saoedische ambassade in Istanboel is vermoord.

Amerika, de grootste bondgenoot van de Saoedi’s, dreigt met represailles en politiek Washington roept om het vertrek van kroonprins Mohammed bin Salman (MBS), de meest invloedrijke persoon in het koninkrijk.

De banken HSBC, Credit Suisse en Standard Chartered hebben zich teruggetrokken uit Saoedi-Arabië’s Future Investment Initiative, dat op 23 oktober in Riyad moet beginnen.

Chief executives John Flint, Tidjane Thiam en Bill Winters zijn de laatste prominente zakenfiguren die het evenement zullen mijden in reactie op Jamal Khashoggi’s verdwijning. Ook Google kondigde aan dat Google Cloud Chief Executive Diane Greene de zakelijke conferentie niet zal bijwonen.

Smoesje

Andere zakelijke toppers – Uber, Virgin, JP Morgan, Mastercard, de Wereldbank, Ford – zullen de conferentie eveneens boycotten. Richard Branson van Virgin zegt dat de besprekingen over een geplande Saoedische investering van een miljard dollar in de ruimteactiviteiten van Virgin Group, van de baan zijn.

BEKIJK OOK
Tweede gemeenschappelijke masterplan veiligheid Guyana’s een feit

De Saoedi’s lijken steun te krijgen van bondgenoot Amerika om met zo min mogelijk kleerscheuren uit de kwestie te komen.

De New York Times voorspelt dat het Koninkrijk binnenkort met het verhaal naar buiten zal komen dat Khashoggi is vermoord door een functionaris van de inlichtingendienst, die helemaal op eigen houtje handelde.

Dat komt verdacht sterk overeen met de theorie van Donald Trump, die suggereerde dat “boeven die alleen werkten” verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de mysterieuze verdwijning van Khashoggi. Riyad lijkt deze strohalm te zullen aangrijpen.