Saoedi’s helpen criminele landgenoten met geld, valse paspoorten en vliegtuigjes vluchten uit VS

Redactie GFC Nieuws — Saoedi-Arabië schijnt zijn burgers te helpen om te ontsnappen aan de Amerikaanse justitie. Een aantal Saoedische criminelen, verdacht van o.a. verkrachting, zou met hulp van de Saoedische ambassade de VS zijn ontvlucht.

Vorig jaar was reeds ophef ontstaan over vijf studenten in Oregon die met assistentie van hun ambassade Amerika werden uitgesmokkeld.

Maar de krant The Oregonian ontdekte dat in minstens 17 gevallen verdachten van ernstige misdrijven met valse paspoorten en in privévliegtuigjes, verstrekt door de Saoedische ambassade, konden ontkomen.

Hierdoor is de indruk ontstaan dat het gaat om een structurele praktijk. The Oregonian verwacht zelfs dat nog veel meer gevallen ontdekt zullen worden.

Het zou gaan om Saoedische studenten die in minstens acht Amerikaanse staten waren veroordeeld of worden verdacht van verkrachting, moord, doodslag en handel in of bezit van kinderporno.

In elk van de gevallen verdwenen de Saoedi’s vlak vóór zij terecht moesten staan of ingesloten zouden worden. In enkele gevallen betaalde de Saoedische overheid de borgsom en gerechtskosten voor de criminelen.

Foto: Larry Farr 

Overige berichten