Saoedi’s censureren Amerikaans bedrijf: Netflix trekt kritische show over kroonprins in na Saoedische druk

Saoedi-Arabië blijkt in staat de vrijheid van meningsuiting van Amerikanen de nek om te draaien. Dat bleek uit de aanvaring die het Amerikaanse streaming video-bedrijf Netflix had met het koninkrijk.

De komiek Hasan Minhaj neemt in een aflevering van de comedyserie ‘Patriot Act’ de rol van Saoedi-Arabië in de oorlog met Jemen en de moord op Jamal Khashoggi, voormalig columnist van de Washington Post, op de korrel.

Hij heeft het daarbij ook over de tegenstrijdigheden in het imago van “hervormer” dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) zich laat aanleunen.

Minhaj wijst erop dat MBS de laatste is die bezig is met hervormingen, en dat degenen die ondanks zijn schimmige reputatie zaken met hem blijven doen, alleen maar helpen een alleenheerser aan de macht te houden onder het mom van vooruitgang.

MBS investeerde fors in Amerikaanse technologiebedrijven en Silicon Valley “zwemt in Saoedisch geld”, zei de cabaretier.

Zijn woorden bleken profetisch, want de episode waarin hij MBS te grazen neemt, werd razendsnel uit het Saoedische aanbod gecensureerd – volgens Netflix na ontvangst van een klacht van de Saoedische Communicatie en Informatietechnologie Commissie.

De commissie beweerde dat de aflevering in strijd was met een wet inzake cybercriminaliteit die de “productie, voorbereiding, overdracht of opslag verbiedt van materiaal dat de openbare orde schendt, de religieuze waarden, de openbare zeden en de privacy.”

Foto: Netflix

Overige berichten