Santokhi: onze voorouders hebben met elkaar gemeen, de strijd voor vrijheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Onze voorouders hebben met elkaar gemeen, de strijd voor vrijheid. Onze voorouders, lieten zich echter niet ontmoedigen.

Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi in zijn boodschap ter gelegenheid van de herdenking van 148 jaar Hindostaanse Immigratie.

Op deze dag wordt de komst van de eerste Brits-Indische contractarbeiders naar Suriname, op 5 juni 1873, met het zeilschip Lalla Rookh, herdacht.

Hieronder de boodschap van de president:

We eren dit, door respect te betuigen aan onze voorouders. Respect voor Baba en Mai. Vooral respect voor twee eigenschappen, waar Baba en Mai symbool voor staan, namelijk: opoffering en solidariteit.

Vandaag herdenken we ook onze voorouders van onze broeders en zusters uit Java, China en Afrika. Een deel kwam hier gedwongen als slaaf, een deel kwam onder valse beloften en een wurgcontract, en een deel kwam hier om de armoede in eigen land te ontvluchten.

Onze voorouders hebben met elkaar gemeen, de strijd voor vrijheid. Onze voorouders, lieten zich echter niet ontmoedigen.

Zo moeten we ons ook niet laten ontmoedigen. Deze regering strijd elke dag, om Suriname weer tot het mooie land te maken, waar onze voorouders zo van genoten hebben.

En waar onze voorouders, elk vanuit hun eigen cultuur en geloof, geleerd hebben wat het verschil is tussen goed en kwaad, hebben zij ook geleerd om samen te strijden.

En dit moet u vasthouden, het ‘samen’! Toen was er solidariteit, en nu moeten wij meer dan ooit dit eigenschap versterken.

We moeten weer, die solidariteit tonen, die nodig is om verandering te brengen en geen etnische eilanden creëren in ons geliefd land.

Samen gaan wij de financieel economische crisis en de door de Covid-19 pandemie ontstane crisis, oplossen.

Het herstellen hiervan is niet makkelijk en snel. Het raakt eenieder, en dat voelen wij nu met zijn allen.

Er is hoop voor ons geliefd Suriname. Maar eerst zullen we de harmonie, liefde en broederschap, onderling nog meer moeten koesteren, omdat dat de grootste kracht zal zijn, die ons kan helpen om uit de vele problemen van ons land te geraken.

Laten we daarom vandaag niet alleen de Hindostaanse Immigratie herdenken, maar ook onze voorouders respecteren, met een morele strijd, voor een gezond en beter Suriname.

Overige berichten