fbpx

Santokhi leidt 34ste tussentijdse CARICOM-staatshoofdenvergadering

GFC NIEUWSREDACTIE- De 34ste tussentijdse staatshoofdenvergadering van de CARICOM heeft op 15 maart virtueel plaatsgevonden en werd geleid door voormalig CARICOM-voorzitter president Chandrikapersad Santokhi van Suriname.

Santokhi is de vervanger van de huidige voorzitter van de CARICOM.

Tijdens de vergadering hebben de staatshoofden voorbereidingen getroffen voor het geplande symposium met als thema ‘misdaad en geweld in de regio’ dat gepland is op 17 en 18 april in Trinidad & Tobago.

De regeringsleiders zijn het met elkaar eens dat het symposium belangrijk is voor de regio en delen de visie dat dit event een brede basis moet hebben met een wetenschappelijke aanpak.

Daarnaast heeft hij zijn visie gedeeld over het symposium met zijn collega’s. Het belang van samenwerking op het gebied van misdaad en geweld is door het Surinaamse staatshoofd benadrukt. “Misdaad en geweld vormen een bedreiging voor economische groei van de regio. Om het symposium tot een succes te maken is het van belang dat ook onze buurlanden deelnemen; hetzelfde geldt voor particuliere sectoren zoals de media, religieuze organisaties en NGO’s”, aldus president Santokhi.

OOK INTERESSANT
Grote armoede en gebrek aan voedsel in Trio-gebied

De president noemde de vele vormen van criminaliteit op waarmee Suriname te maken heeft en legde het verband tussen maatschappelijke factoren en de toenemende misdaad. “Het is veel werk om deze issues te adresseren terwijl de economie achteruitgaat, werkloosheid stijgt en we te maken hebben met de gevolgen van de COVID-19 pandemie. We zullen criminaliteit en geweld niet kunnen elimineren maar als we deze kunnen terugbrengen naar normale proporties, dan kunnen onze economieën groeien.”

Tijdens de vergadering is ook gesproken over de laatste ontwikkelingen in het lidland Haïti. Vooral de hulp uit landen buiten de CARICOM wordt gewaardeerd. Landen als Canada en Rwanda leveren een grote bijdrage.

Tijdens zijn CARICOM-voorzitterschap heeft Santokhi vaker speciale aandacht gevraagd voor de situatie in Haïti. Nu het land op het punt staat verkiezingen te houden, is het belangrijker voor de regio dat deze ordelijk verlopen.