fbpx
Santokhi gaat met heilige opdracht van start

GFC NIEUWS- “Wans’ ope tata komopo, wi mus’ seti kondre bun. Dit is de heilige opdracht waarmee wij de komende vijf jaar aan de slag gaat: Suriname te verheffen tot een bloeiende natie waar het volk recht op heeft, een beter Suriname.”

Woorden van president elect Chandrikapersad Santokhi in zijn maiden speech vanmorgen na zijn verkiezing tot president van de Republiek Suriname.

De nieuwe president belooft dat er altijd rekening gehouden zal worden met het Surinaams belang. “Draagt dit bij aan de eenheid, verbondenheid en een rechtvaardiger leven van onze landgenoten. Dat wordt de nieuwe norm. Er zal geen ruimte zijn voor corruptie en eigen gewin.”

Santokhi meent dat met deze verkiezing is gedemonstreerd dat onze democratie nog werkt. “Laten we het koesteren. Laat DNA weer het echte huis van het volk worden. Als gekozen president beloof ik een open debat in DNA. Ik zal luisteren naar de stem van het volk. Ook u, lid van dit huis, heeft een grote verantwoordelijk. U mag dit niet verzaken.”

De president elect vervolgt: “Het is een voorrecht en ik aanvaard de opdracht met eerbied en respect. Aan alle landgenoten die ik de afgelopen jaren heb gesproken tijdens mijn ontmoetingen in het land, zeg ik: u heeft mij aangehoord en ik heb naar u geluisterd. Ook heb ik uw noden gezien en gehoord. Ons land wordt vanaf nu geleid door mensen zoals u en ik. U bent ons en wij zijn u. U heeft ons hier geplaatst om voor u en het land te werken.”

Santokhi onderstreepte dat er een nieuwe fase is aangebroken. Het proces om samen met DNA, regering en maatschappelijke groeperingen te werken aan de wederopbouw van Suriname.

Kenmerkend zullen zijn: eenheid in leiderschap, een coherent beleid waarbij alle ministers één doel zullen hebben en wel de wederopbouw van Suriname.

Santokhi: “Zonder eenheid heeft ons land geen toekomst, we staan aan de rand van de financiële afgrond en leunen aan tegen een internationale default. Het is een probleem om elke maand de overheidssalarissen te betalen en kunnen medicijnen moeilijk worden aangeschaft, de kas is zo goed als leeg. De erfenis, de crisis, die we straks gaan overnemen, is met geen pen te beschrijven. Behalve Covid wisten we dat wij in grote financiële problemen verkeerden, maar wat wij hebben gezien, overtreft elke worstcasescenario,” beschreef Santokhi de huidige situatie in het land.

Desondanks gelooft hij dat wij gezamenlijk de crisis kunnen oplossen. “Het gaat ons lukken als we het samen doen, wij moeten elkaar vasthouden, schouder aan schouder. We hebben geen tijd voor allerlei spelletjes en politieke trucjes. Ik ga daar niet aan meedoen en geen tijd aan verspillen.”

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.